:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2017   12:05

0

108

Crna Gora neće biti punopravni član NATO na sledećem samitu

Od kada je Crna Gora pozvana da se pridruži Alijansi kao njen 29. član, u decembru 2015, njen prijem je ratifikovalo 25 zemalja NATO, a američki Senat je ove nedelje dao zeleno svetlo da ga ratifikuje i Vašington.

Međutim, zvaničnik NATO koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da Crna Gora "neće biti punopravni član do samita" koji se održava 25. maja u Briselu. Na samitu će učestvovati i američki predsednik Donald Tramp.

On je objasnio da Holandija ne može da ratifikuje pristupanje Crne Gore Alijansi na vreme jer procedura pred njenim parlamentom traje najmanje osam nedelja.

Ovaj zvaničnik je govorio na margini sastanka šefova diplomatije 28 zemalja članica NATO koji se održava u Briselu.

Prijem Crne Gore nisu još ratifikovali Holandija i Å panija.

Rusija smatra prijem Crne Gore u Alijansu kao provokaciju, a proruska opozicija u Crnoj Gori traži referendum o tom pitanju, navodi agencija Frans pres.

Ovaj zvaničnik je rekao da je tokom sastanka u Briselu više ministara osudilo "mešanje Rusije u nekim zemljama Zapadnog Balkana".

Situacija na Balkanu gde više zemalja prolazi kroz unutrašnje političke teznije, kao što je na primer Makedoonija ili tenzije između Srbije i Kosova sve više zabrinjavaju Zapad, piše agencija Frans pres.

Crnogorski premijer Duško Marković je ove nedelje izrazio uverenje da će ratifikacija u državama člancama Alijanse biti završena na vreme da uveren da ona postane punopravni član na samitu.

Crna Gora već prisustvuje sastancima Alijanse kao posmatrač.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva