:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2018   11:34

0

189

Čović: Vučić koristi sve instrumente da reši pitanje Kosova


Čović je, u predizbornom intervju za portal Kliks, upitan da komentariše izjave predsednika Vučića, posebno poruke poslate tokom nedavne posete Mitrovici i "koliko je to kompromitovalo njegov odnos sa srpskim predsednikom".



"Mi moramo biti svesni da gospodin Vučić ima izuzetno težak zadatak ispred sebe i on ima svoju strategiju i viziju kako ga ostvariti - pitanje Kosova. Naravno da će koristiti sve instrumente koje političar tog kalibra ima da bi ostvario svoj interes. Kako bi ono što je ponudio svom narodu poslednjih godina i realizovao. Taj proces će se završiti i mislim da ćemo mi u celini sačuvati ovaj prostor", odgovorio je Čović.



Političarima i građanima u BiH je bitno da se očuva mir i da država ostane celovita.



"To nije ni pitanje ni potpitanje, ni deo neke ozbiljne rasprave, bez obzira na to šta će ko u kampanji da kaže, jer mu to može doneti koji glas. Na isti način mislim kad je u pitanju Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo. Pitanje imena Makedonije ide polako ka kraju, a onda ostaje ključno pitanje Kosova koje bi trebalo biti rešeno pre izbora za Evropski parlament. Ako se ta kriza reši kvalitetno, onda mi imamo drugačiji vetar i mislim da čak u paketu imamo pristup Evropskoj uniji", rekao je Čović, koji je pretenduje na još jedan mandat u Predsedništvu BiH.



Neophodni zajedništvo i saradnja



Dvadesetak dana do izbora u BiH na svim nivoima, Čović podseća da je izborni slogan njegove stranke u BiH "Zajedništvo" i da se to odnosi na zajedništvo unutar Hrvata, ali i na zajedništvo s Bošnjacima, naravno i na zajedništvo sa srpskim narodom.



Bez obzira na to kakav izborni rezultat bude, kaže Čović, nijedan projekt ne može zaživeti ako nemamo saradnje i to na mnogo višem nivou nego što smo je imali do sada.



"Moje su poruke jasne i išle su prema braći Bošnjacima, isto tako Srbima, ali i Hrvatima, moramo napraviti zajedništvo u ključnim idejama o kojim se razumemo. Neko će to doživeti iskreno, neko neće, ali ja sigurno nikad nisam dao izjavu, a da nisam mogao stajati iza nje do kraja", naveo je lider HDZ BiH.



Ako, kaže, dobije poverenje glasača u naredne četiri godine prioriteti će mu biti evroatlantske integracije BiH i u tom smislu će postojati jedna nova reformska agenda za koju ću dati jednu novu dimenziju u sadržaju i dinamici.



"Moramo kompenziovati sve ono što nismo uspeli da uradimo i kada je reč o socijalnoj, ekonomskoj problematici, pravnoj državi i to će biti naglasak svih naglasaka hrvatskog člana Predsjedništva i ja verujem da mi moramo uhvatiti korak s prvim susedima. Crna Gora je već u NATO-u, Makedonija nek promeni ime i odmah će dobiti pristup NATO-u", ukazuje Čović.



Reforme uslov za napredak



BiH mora da se uključi u to, kako ističe, neće ići bez potpunih reformi u BiH. Najavljuje da će insistirati, kad se bude formirala vlast na svim nivoima, da to bude "prioritet svih prioriteta u vezi s kojim nema nadmudrivanja".



"Da definišemo ključne reformske aktivnosti koje ćemo morati uraditi već naredne godine. Da napravimo jasan plan koji ćemo svi parafirati, svi koji žele biti vlast od države do entiteta", rekao je Čović.



Na pitanje šta zaista stoji iza njegovog odnosa s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i šta je zapravo famozni Plan B, te da li je istina da će zbog tog plana većina Srba u Federaciji glasati za njega, Čović kaže da je taj plan već realizovan.



"Plan B je završen onda kad smo predali liste, prilagodili smo se tom ambijentu i počeli raditi posao kako ga sada radimo", naveo je Čović.



A što se tiče Dodika, Čović kaže da se sa njim sastaje bar tri puta manje u toku jedne godine u odnosu na broj susreta koje ima sa Mladenom Ivanićem.



"Ali, kad se sastajem s Ivanićem onda to nikoga ne intersuje, ali kad se sastanem s Dodikom onda su puni mediji tobožnjih naših zaključaka i strategija. Nikad se nije desilo, odgovorno to tvrdim, da sam ja s bilo kim dogovarao nešto na štetu neke druge ili treće strane. Nema ni razgovora na taj način. To je preuveličavanje, opet za nečije potrebe", zaključio je Čović.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva