:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2017   12:05

0

236

Čović i Izetbegović u Rajlovcu prvi put nakon presude



Čović i Izetbegović sastali su se u kasarni Rajlovac povodom obeležavanja 1. decembra, Dana oružanih snaga BiH.



Hina je javila da dvojica zvaničnika, međutim, tom prilikom nisu komentarsala jučerašnju hašku presudu kojom je potvrđeno 111 godina zatvora za "herceg-bosansku šestorku".



Inače, izricanje te presude obeležilo je samubistvo Slobodana Praljka koji je, čuvši presudu ispio otrov, a par sati kasnije preminuo.



Tim povodom juče su reagovali Čović i Izetbegović razmenivši "teške reči", a već danas oni su se u kasarni Rajlovac rukovali i seli jedan pored drugog.



Haška presuda je dodatno podigla tenzije u odnosima BiH i Hrvatske, ali govor koji je Čović održao pred postrojenim vojnicima bio je okrenut ka budućnosti i ispunjen optimističnim očekivanjima da će BiH ipak napredovati ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. 



"BiH prolazi kroz mnoga iskušenja, danas se nalazi pred vratima EU, u vremenu kada na našu prošlost gledamo različito. Našu prošlost neće pisati niko sa strane, već mi u BiH, zbog toga moramo biti rasterećeni od prošlosti i vi mladi vojnici se okrenite budućnosti", poručio je Čović. 



Priliku da komentariše presudu šestorici Hrvata iskoristila je ministarka obrane Marina Pendeš (HDZ BiH) rekavši da je za nju neprihvatljiva kvalifikacija "udruženog zločinačkog poduhvata", ističući primer centralne Bosne gde je tokom rata i sama boravila kao pripadnica HVO i gde su se Hrvati očajnički borili za opstanak u okruženju jedinica Armije BiH.



"Ne slažem se da je to udruženi zločinački poduhvat iz jednostavnog razloga jer dolazim iz Viteza, iz centralne Bosne, gde smo bili okruženi s pet korpusa (Armije BiH) i nismo mogli izaći", kazala je novinarima Pendešova.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva