:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2015   12:05

0

124

Članstvo u EU podržava 59 odsto građana

Ispitivanje je pokazalo da 46 odsto građana vidi priznavanje nezavisnosti Kosova kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, ali i da je, pored toga, 64 odsto građana protiv priznavanja nezavisnosti u cilju ulaska u EU.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja pokazuju i da oko 60 odsto građana podržava normalizaciju odnosa i dijalog Beograda i Prištine.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je na konferenciji za novinare, komentarišući te rezultate, da je podrška građana dijalogu Beograda i Prištine konzistentna i podvukao da EU ne traži priznanje nezavisnosti, već uspešan dijalog i normalizaciju odnosa.

Postoji konzistentna i visoka podrška dijalogu Beograda i Prištine i to bi trebalo sve nas da podstakne da, ne samo implementiramo dogovoreno, već i da postignemo još rezultata, rekao je Devenport.

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja, koje je za potrebe Delegacije EU realizovao TNS Medijum galup, pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a prema rečima izvršne direktorke TNS Medium Galupa Slađane Brakus, koja je predstavila ispitivanje, to je stabilna podrška u odnosu na prethodni period.

Najčešći razlozi za tu podršku su ekonomske prirode - bolja budućnost, šanse za posao, bolji životni standard, rekla je Brakus.

Članstvo Srbije u EU ne podržava 36 odsto ispitanika, a oni smatraju da će članstvo povećati siromaštvo, doprineti gubljenju suverentiteta i integriteta, omogućiti eksploataciju resursa i radne snage.

Ukoliko bi referendum o prisutupanju Srbije EU bio održan, na njega bi izašlo 70 odsto građana, "za" bi glasalo 56 odsto ispitanika, dok bi protiv bilo 26 odsto.

Ispitivanje je pokazalo da se smanjio broj onih koji očekuju nove uslove u procesu pristupanja Srbije EU na 54 odsto sa 59 odsto u martu ove godine, dok broj onih koji smatraju da EU neće postaviti nijedan novi uslov sada iznosi 35 odsto.

Oko 53 odsto građana veruje da će Srbija pristupiti EU u sledećih pet do deset godina, dok 15 odsto građana smatra da Srbija nikad neće pristupiti Uniji.

Kad je reč o obaveštenosti građana o EU, oko 46 odsto se oseća nedovoljno informisano.

Nema značajnijih promena u percepciji donatora u poređenju sa prošlim istraživanjem u martu ove godine, a građani, ukoliko odgovaraju bez ponuđene liste odgovora, veruju da je Rusija najveći donator, potom Japan, pa EU.

Međutim, kad dobiju ponuđenu listu odgovora, građani odgovaraju da su EU i Rusija najveći donatori.

Delegacija EU u Srbiji je na konferenciji podsetila da je EU ubedljivo najveći donator, budući da je od 2000-2015. godine donirala tri milijarde evra Srbiji.

Ispitivanje je realizovano za potrebe EU u periodu od 1. do 7. oktobra na uzorku od 1.247 ispitanika, metodom lice u lice.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva