Vesti
"Članstvo u EU pitanje vremena i zalaganja zemalja kandidata"

14:44, 13.03.2018

|

Izvor: Tanjug

Predstavnik Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maćej Popovski kaže da je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji pitanje vremena, ali i zalaganja zemalja kandidata.
Foto: Tanjug

Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan je "ambiciozna, ali realistična", rekao je Maćej Popovski.


"I vlada i civilno društvo ozbiljno shvataju tu Strategiju, a pitanje članstva je potpuno jasno - to je pitanje vremena i velikog truda zemalja kandidata", rekao je novinarima zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije.


Maćej, koji je učestvovao na regionalnoj konferenciji "EU i Zapadni Balkan: Ka većem kredibilitetu i posvećenosti obeju strana" u Beogradu, naglasio je da su uslovi za članstvo u EU isti za sve zemlje i da su definisani pre mnogo godina kada je Unija počela sa proširenjem.


"Od svih zemalja se očekuju reforme u tržišnoj ekonomiji, tu su pitanja pravosuđa i vladavine prava. Voleli bismo da vidimo kako je Srbija normalizovala odnose sa svojim susedima, kao i da odnosi Beograda i Prištine budu normalizovani", poručio je Maćej.


Na pitanje kako vidi ulogu SAD u pregovorima Beograda i Prištine, Maćej je naveo da mu nisu poznati detalji osim da će, kako kaže, SAD pomoći u rešavanju tog pitanja.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design