:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2017   12:05

0

136

ÄŒlanstvo u EU i pravedno rešenje kosovskog pitanja strateški ciljevi


Obraćajući se novinarima uoči sednice Predsedništva Socjalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsednik, Dačić je ocenio da Srbija vodi tešku borbu za zaštitu nacionalnih interesa u uslovima kada se, kako je kazao, odnosi velikih sila "prepliću preko nas".



"Zato u tom političkom lavirintu treba naći izlaz koji je u našem interesu. U tom lavirintu ima više upitnika, mi idemo u EU a većina članica Unije je bilateralno priznala Kosovo. Vodimo tešku borbu kada je reč o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja jer ne zavisi sve od naših reformi i kapaciteta nego je potreban i izveštaj Brisela o napretku dijaloga sa Prištinom", kazao je Dačić.



On je najavio da će u petak, 24. novembra, učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država u Parizu gde će, kako je rekao, pokušati da utiče na "naše nekadašnje prijatelje" iz tog dela sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, da preispitaju tu odluku.



Ministar je dodao da će potom s ministrima iz regiona učestvovati na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu, gde će razgovarati i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika kao i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva