:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Novembar 03, 2015   12:05

0

132

ÄŒlanstvo Kosovo u Unesku bio bi ozbiljan udarac

ÄŒlanstvo Kosova u Unesku, po njegovim rečima, bio bi velika greška i ozbiljan udarac za državu Srbiju, Srbe kao naciju, ali i velika prepreka u nastavku briselskog dijaloga.

„Manastiri na Kosovu, a pre svega ova četiri koja su deo svetske kulturne baštine su u korenu indentiteta srpskog nacionalnog bića. Ne samo u Srbiji, već svugde u regionu i svetu oni su deo identiteta srpskog naroda i danas su i zvanično deo srpske kulturne baštine, kao što su zavedeni. Otimanje, preotimanje, preuzimanje, promena titulara zaista je nešto što je vrlo bolno i šokantno i nezabeleženo do sada i mislim da bi tim potezom svi bili na velikom gubitku“.

Radonjić smatra da je srpska diplomatija kasno reagovala pošto je još pre nekoliko godina bilo poznato da će Priština tražiti priključenje ovoj organizaciji i da je izvesno da će njen predlog podržati većina zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova a članice su Izvršnog odbora Uneska.

„Mi smo imali dovoljno vremena da se ozbiljno pozabavimo našom diplomatijom koja bi se tome usprotivila i koja bi na jedan ozbiljan i relevantan način objasnila koliko je loše i pogubno za čitav region i zaista su postojali ozbiljni argumenti da mi do ovakve situacije ne dođemo a delovali smo, kao i po običaju, kada je stvar manje ili više dovedena pred svršen čin. Sada nam ostaje da se samo nadamo nekakvoj šansi da se to ipak neće dogoditi“, zaključuje Radonjić.

Generalna konferencija Uneska počinje danas, a prema najavama ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, razmatranje preporuke Izvršnog saveta za prijem Kosova moglo bi da se nađe na dnevnom redu 9. novembra.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva