:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2015   12:05

0

116

"ÄŒlanstvo KiM u UN je crvena linija"

To je stav koji su izneli predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Aleksej Puškov.

Ova poruka je, kako se navodi u saopštenju Skupštine, poslata tokom sastanka predstavnika Odbora za Kosovo i Metohiju sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije, koja, na čelu sa predsednikom Odbora Aleksejem Puškovim, boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je Srbija spremna da uloži napore kako bi pojačala kapacitete za odbranu svog integriteta u Ujedinjenim nacijama.

Drecun je poručio da Srbija smatra Kosovo i Metohiju neotuđivim delom svoje teritorije, a kosmetski problem želi da rešava isključivo mirnim sredstvima, kompromisom i dogovorom.

On je istakao da Srbija status i položaj KiM temelji na Rezoluciji 1244.

Srbija je u briselskom procesu normalizacije odnosa, kako je dodao, učinila sve što je bilo u njenoj moći, u cilju postizanja rešenja koje će doprineti stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

Ipak, rekao je Drecun, uznemirujuća je opstrukcija koju Priština sprovodi u implementaciji najvažnijeg dela Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

“Ipak, nadamo se da ćemo naposletku postići dogovor i oko tog pitanja i da ćemo zatim moći da se posvetimo drugim, takođe veoma važnim temama za stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kao što je povratak interno raseljenih lica i pitanje imovine", naglasio je Drecun.

On je izrazio nadu da će se formirati Specijalni sud za zločine koje je počinio “OVK" i da će se postići zadovoljavajući stepen pravde za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Aleksej Puškov istakao je da je stabilnosti na Balkanu od izuzetnog značaja, jer se neretko nestabilnost na tom području oslikava na ostatak sveta.

Govoreći o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, Puškov je rekao da je trenutni status KiM međunarodno pravo učinio relativnim, a ne apsolutnim.

On je istakao da je pred Srbijom težak period, jer mora da pronađe balans između pridruživanja Evropskoj uniji i borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva