:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2016   12:05

0

115

CKM: CANU neće ispuniti očekivanja premijera Markovića

"Ovu tvrdnju zasnivamo znajući da je veliki broj akademika iz ove organizacije neprijateljski nastrojen prema suverenosti Crne Gore i crnogorskom identitetu, što i sam premijer zna, jer je u periodu oko obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine obavljao odgovornu državnu funkciju", navode u saopštenju.

Za duboku analizu je, dodaju, pitanje da li je CANU dosadašnjim radom pokazala da je crnogorska i da je dostojna imena akademije.

"U prethodnih deset godina od obnove crnogorske nezavisnosti CANU nije uradila ništa konkretno i korisno za Crnu Goru, kao što to rade druge akademije. Gospoda akademici nisu uradili strategiju razvoja Crne Gore, a da ne pominjemo pisanje "Enciklopedije" koju imaju sve države na svetu osim naše", dodaju u saopštenju.

Smatraju da se rad i stručnost CANU-a može najbolje ogledati u pisanju "Rječnika crnogorskog jezika" kojim su, kako navode, omalovažili manjinske narode, podelili naciju i pokušali predstaviti Crnu Goru onakvom kakva ona uopše nije.

"Crnogorska kulturna mreža izražava nadu da će makar akademici CANU koji su procrnogorski orjentisani ozbiljno shvatiti poziv koji im je u ime države uputio premijer Marković, i konačno početi da rade ono što je shvrha postajanja akademije", piše u saopštenju.

CKM izražava poštovanje prema nameri Markovića kojom je akademicima skrenuo pažnju u kom smeru i na koji način treba da rade svoj posao.

Marković je prošle sedmice primio predsednika CANU Dragana Bukčevića i tom prilikom je saopšteno da će Crnogorska akademija nauka u partnerskom odnosu sa Vladom Crne Gore sugerisati najbolja rešenja kako državu učiniti održivom i nacionalnom u identitetskom smislu.

Uz podsećanje na ključne političke odluke donete u prethodnom periodu, od obnove nezavisnosti preko određenja za evropske i evroatlantske integracije, Marković je kazao da su unutrašnje podele i nepostojanje društvene kohezije ozbiljno ograničenje za još dinamičniji razvoj države.

Naglasio je da vlada očekuje od CANU da u narednom periodu sugeriše kako prevazići aktuelne probleme koji opterećuju crnogorsko društvo, kroz traganje za kompromisom oko minimuma saglasnosti o ključnim nacionalnim ciljevima.

"Marković je rekao da će CANU na tom planu imati punu podršku vlade, uključujući i finansijsku, a dogovoreno je i jačanje saradnje sa resornim ministarstvima na konkretnim projektima", navedeno je u saopštenu vlade.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva