:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2015   12:05

0

114

Ćirilica se vratila u dva mesta u Hrvatskoj

Kako je objasnilo Ministarstvo uprave za to su zakonski uslovi ispunjeni pre više od 10 godina.

Ministarstvo je najavilo da će i u drugim gradovima i opštinama sprovesti nadzor i tamo gde je to potrebno neposredno primeniti zakone koji nacionalnim manjinama garantuju pravo na ravnopravnu službenu upotrebu njihovog jezika i pisma, u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva.

To se, međutim, zasad ne može očekivati i u Vukovaru jer on, navode u Ministarstvu, trenutno nije prioritet i po odluci Ustavnog suda uživa poseban status.

Zakonski uslovi za dvojezičnost u Vojniću i Vrbovskom ispunjeni su od stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, jer Srbi još po popisu iz 2001. čine više od trećine tamošnjeg stanovništva.

U Ministarstvu uprave rekli su da su ploče postavljene posle sprovedenog nadzora, koji najavljuju i u drugim sredinama u kojima po rezultatima popisa iz 2011. manjine ostvaruju pravo na dvojezičnost, objavila je Hina.

Ministarstvo poručuje i da će država krenuti od sebe, tj. od državnih institucija i preduzeća, na prvom mestu od preduzeća "Hrvatske ceste", koja su dužna da postave natpise na manjinskim jezicima na putevima u sredinama u kojima manjine na to imaju pravo.

Inspekcije će proveravati da li su dvojezične table postavljene na državnim, ali i na gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gde utvrde da se zakon ne poštuje, izdaće lokalnim vlastima nalog da primene dvojezičnost. Ukoliko gradska tela ne postupe po nalogu, slede prekršajne prijave i plaćanje kazni.

Međutim, kako navodi hrvatska agencija, ovaj princip se zasad ne može očekivati i u Vukovaru jer on, kako navode u Ministarstvu, trenutno nije prioritet i, po odluci Ustavnog suda, uživa poseban status.

Ustavni je sud je u avgustu prošle godine, u odluci kojom je proglasio neustavnim raspisivanje referenduma "o ćirilici", Vladi zabranio sprovođenje Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina prisilnim merama, dok se izmenama tog zakona ne osigura prikladan pravni mehanizam koji će se primijenjivati u slučajevima kada jedinica lokalne samouprave opstruiše sprovođenje zakona.

Za izradu takvog zakona Vlada je dobila rok od godinu dana, koji je ispoštovala u julu, uputivši u u hitnu parlametarnu proceduru dva zakonska predloga koja bi joj omogućila raspuštanje lokalnih predstavničkih tela koja opstruišu pravo na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina.

Istom odlukom, Ustavni sud je obavezao vukovarsko Gradsko veće da Statutom Grada odredi individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je u ponedeljak izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva