:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

124

Cipras: Referendum bez obzira na odluke evrogrupe



"Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti", poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči evrogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade.

Izjava grčkog premijera usledila je pošto su ministri finansija evrozone odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

U međuvremenu, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je da se Grčka i dalje bori da postigne dogovor o pomoći s kreditorima iz EU i MMF-a, uprkos odbijanju zahteva za produženje roka.

"U ovom ključnom trenutku i dalje se borimo, do poslednjeg trenutka, da postignemo sporazum", poručio je Varufakis novinarima posle sastanka s kolegama iz evrogrupe.

Ako dogovor bude postignut, rekao je Varufakis, vlada će "pozvati građane za glasaju "za" na referendumu o paketu pomoći.

Istovremeno, Evropska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog saveta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot.

Sastanak će najverovatnije biti održan sutra, navodi AFP.

Savet čini šest članova Izvršnog odbora i 19 guvernera zemalja evrozone.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, posle sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da reši probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva