:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Januar 29, 2015   12:05

0

116

Cipras da ne koristi pravo veta na sankcije Rusiji

"Bilo kakav pokušaj povezivanja ova dva politička polja mora da bude zaustavljen i pre nego što počne", istakao je danas Retgen, koji je visoki član konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel, preneo je Rojters.

Cipras, koji je u nedelju pobedio na izborima usred nezadovoljstva naroda zbog mera stroge štednje koje su oborile životni standard mnogim Grcima, zabrinuo je evropske partnere kritikujući saopštenje EU u kojem se Moskva upozorava da joj prete nove sankcije zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Njegova odluka, nakon što je polozio zakletvu, da primi ruskog ambasadora pre nego što se sastao sa bilo kojim drugim stranim zvaničnikom, nije naišla na dobar prijem u Briselu i Berlinu, navodi britanska agencija.

S obzirom na to da se 28 država članica EU moraju jednoglasno izjasniti o proširivanju sankcija protiv Rusije, nova grčka vlada bi mogla da stavi veto na takvu odluku, kaže Retgen.

"Moramo jasno staviti do znanja Grčkoj da je zajednička odluka odlučujuća da bi EU mogla da nešto uradi", objasnio je on.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, nemački socijaldemokrata, takođe je upozorio Ciprasa da ne odudara od stava EU prema Rusiji u ukrajinskoj krizi.

Ministri spoljnih poslova EU održali su danas vanredni sastanak kako bi razmotrili mogućnost novih sankcija Rusiji zbog eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, ali će konačna odluka, verovatno, biti ostavljena za samit EU idućeg meseca, zaključuje Rojters.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva