:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

164

Cipras: Grčka neće slepo slediti EU

Na prvom zasedanju nove vlade, premijer je Cipras je rekao da želi "održivo i uzajamno korisno rešenje za humanitarnu katastrofu" u koju je Grčka zapala zbog strogih mera štednje sprovedenih na zahtev međunarodnih kreditora, prenosi agencija Frans pres.

"Nećemo ulaziti u destruktivne sukobe, ali nećemo nastaviti ni politiku potčinjavanja. Naši ljudi pate i zahtevaju poštovanje, moramo da krvarimo kako bismo odbranili njihovo dostojanstvo", izjavio je Cipras, i dodao da novi lideri u Grčkoj više neće trpeti politiku povinovanja, što je očigledna aluzija na zvanični Brisel i Međunarodni monetarni fond, ocenjuje francuska agencija.

Cipras je, takođe, obećao "realistične predloge" za ekonomski oporavak zemlje, kao i ozbiljnu borbu protiv korupcije i utaje poreza.

Evropska unija je prethodno upozorila Ciprasovu vladu da se drži obaveza prema svojim kreditorima, pošto bi u slučaju bankrota mogla biti primorana da izađe iz evrozone, javlja britanski javni servis "Bi-Bi-Si".

Novoformirana vlada i njeno protivljenje merama štednje je, međutim, uznemirilo finansijska tržišta, podgrejavši zabrinutost da bi Grčka mogla izaći iz evrozone.

Sredinom dana, indeksi na Atinskoj berzi su pali za šest odsto, nakon što su prethodnog dana izgubili tri odsto vrednosti, dok su prinosi na 10-godišnje grčke hartije od vrednosti takođe porasli iznad simobilčne granice od deset odsto.

Još jedan potez koji je zaplašio tržišta jeste najava grčke vlade da će stopirati privatizaciju najveće grčke luke, Pirej, koju kineska kompanija COSCO planira da pretvori u svoj novi evropski centar.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva