:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

120

Cilj unapređenje stanja u oblasti šumarstva

Uz napomenu da je ukupna površina šuma u Srbiji 2.252.400 hektara, ministarka je, obrazlažući poslanicima predložene izmene, rekla da su šume uvek bile bitan faktor razvoja države, a njihovo stanje ogledalo kulturnog i istorijskog razvoja.

"Očekujemo da mere u ovom zakonu doprinesu unapređenju stanja šuma i povećanju sektora šumartsva u BDP i na taj način poveća učešće u ukupnom društvenom i ekonomskom stanju naše zemlje", poručila je Bogosavljević Bošković.

Napomenula je da se predloženim izmenama postepeno rešavaju problemi u očuvanju, zaštiti, koricšhenju i raspolaganju šumama i šumskim zemljištem, kao i u drugim oblastima, a u cilju ostvarivanja ciljeva postavljenih Strategijom o razvoju šumarstva.

"Izmenama se ide u susret budućem stanju, kako bismo predupredili eventualne probleme u budućnosti", istakla je Bogosavljević Bošković, navodeći da se predloženim izmenama, pored ostalog, Republici vraća ovlašćenje da uređuje oblast šumarstva u Vojvodini, a na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2012. godine.

Predložene izmene kao poseban cilj imaju i zaustavljanje pojave pustošenja i degradiranja državnih šuma koje nemaju korisnika, na taj način što se Vladi Srbije daje pravni osnov da na osnovu predloga Ministarstva odredi korisnika tih šuma, a koji će je čuvati od nezakonitog korišćenja.

U pitanju je, kako je rekla Bogosavljević Bošković, nekoliko desetina hiljada hektara državnih šuma.

Izmene za cilj imaju da se utvrdi poreklo drveta u prometu, pojačavaju se ovlašćenja inspektora u toj oblasti, a proširene su i kaznene odredbe.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva