:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

114

Cilj svih država regiona da bankarski sistem bude snažniji

On je istakao da su najveći problemi Crne Gore visok balast u bilansima banaka, da je potrebno da se loši bilansi banaka isčiste, ali i nedovoljna kreditna aktivnost bankarskog sektora.

"Naš zajednicki cilj u regionu je da ekonomiju učinimo snažnijom i pojačamo njenu konkurentnost", kaze Žugić.

Prema njegovim rečima, zbog planova ECB i FED možemo očekivati blago poskupljenje zaduživanja svih zemalja regiona.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, naglasio je da je problem nedovršene ekonomske tranzicije.

"To znači nezavršene strukturne reforme. Potrebna nam je efikasna poreska uprava i uređenje sistema. Ključni su reforma i restrukturiranje javnig sektora i javnih prduzeća", naveo je Vlahović.

Teme ovogodišnjeg samita "Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju" su monetarna politika zemalja regiona, finansijska inkluzija i banke u regionu, brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, kao i reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju organizatora.

U okviru panela biće razmotrene preporuke guvernera centralnih banaka iz regiona ministrima finansija o tome kako do bolje koordinacije monetarne i fiskalne politike, biće reči o uticaju kvantitativnih olakšica ECB-a na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu.

Učesnici će, takođe, razmeniti mišljenja o novoj politici FED-a posle pobede Donalda Trampa, odnosno mogućim posledicama po svet, evrozonu i region, o tome da li je rekordno niska inflacija razlog za veselje ili zabrinutost, a izložiće i iskustva iz regiona u rešavanju problematičnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Među govornicima na panelu su guverneri centralnih banka Crne Gore, Albanije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, viceguverneri Slovenije, samoproglašenog Kosova.

Skupu prisustvuju i ministar finansija Srbije Dušan Vujović, predsednik Upravnog odbora Sosijete Ženeral banke Goran Pitić, dosadašnji član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, vlasnik i predednik MK Grupe Miodrag Kostić, i mnogobrojne druge ličnosti iz finansijskog i privrednog miljea regiona.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva