:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

126

Cilj samita je usmeriti fokus EU na zapadni Balkan

On je, u intervjuu Tanjugu, rekao da je potrebna evropska perspektiva državama Zapadnog Balkana. „To su zemlje koje su deo Evrope i time i EU. želimo svesno da samit iskoristimo da na jednoj strani fokus Evrope usmerimo na taj region, ali i da dogovorimo konkretne infrastrukturne projekte“, objasnio je šef austrijske diplomatije. Prema njegovim rečima, sa zemljama regiona pripremljeni su projekti za samit, koji imaju za cilj i da ekonomski podstaknu region. Tema azilanata, kako je dodao, biće visoko na agendi bečke konferencije jer je to problem koji se tiče i zemalja regiona, koje su tranzitne države.

„To je problem i za Austriju jer očekujemo ove godine 70.000 izbeglica, što je previsok broj. Zbog toga je potrebno hitno zajedničko evropsko delovanje“, kazao je Kurc. Istakao je da su Austrija i Nemačka, pred bečki samit, već uspele da se koordinišu sa zemljama regiona kako bi u Briselu jedinstveno nastupali. „U Briselu trenutno je jak fokus na italijanskoj ruti, a gotovo istovetan broj azilanata dolazi zapadno-balkanskom rutom“, naveo je Kurc i ponovio da se problem može rešiti samo zajedničkim angažovanjem. Govoreći o svom predlogu od pet tačaka za rešenje problema azilanata, Kurc je objasnio da on polazi od snažnijih aktivnosti u zemljama porekla, borbi protiv Islamske države, uspostavljanja bezbednosnih zona, borbe protiv krijumčara migranata, pa sve do obezbeđivanja spoljne granice EU u Grčkoj.

„Apsurdno je da izbeglice iz jedne zemlje EU, kao što je Grčka, hrle dalje u države koje nisu članice Unije“, kritikovao je Kurc vlasti u Atini za „propuštanje“ izbeglica.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva