:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2017   12:05

0

130

Cilj reforme katastra je da bude uredan i efikasan

Uvođenje e-katastra i e-prostora znači da će čitav proces gradnje, od izrade planskih dokumenata, preko izdavanja dozvola, do upisa onog što se izgradi, raditi jednostavno, brzo i u elektronskom postupku, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Cilj reforme katastra je, kako se navodi, da on bude sređen, uredan i efikasan, a da građani posao mogu da završe za svega nekoliko dana i to u elektronskom postupku.

U prelaznom periodu, do kraja 2019. godine, u planu je da se upis imovine radi i papirno i elektronski, da bi od 2020. počeo da funkcioniše u potpunosti elektronski, kao što se radi sa elektronskim građevinskim dozvolama, kaže Đorđe Milić, pomoćnik ministarke građevinarstva i dodaje da se Nacrt zakona o upisima u katastar trenutno nalazi na javnoj raspravi.

Milić ističe da skraćenje procedure i prelazak na digitalno podnošenje zahteva u katastru predstavljaju nastavak reforme građevinskih dozvola, zahvaljujući kojima je Svetska banka uvrstila Srbiju među prvih 10 zemalja reformatora u svetu.

"Krajnji cilj reforme katastra, zajedno sa novom reformom e-prostora, kojom će se uvesti elektronska procedura za usvajanje planske dokumentacije, jeste da građani dobiju efikasan servis u ovoj oblasti, a Srbija dodatno popravi svoj rejting na listi Duing biznis Svetske banke", kaže Milić.

Kako objašnjava, reforma e-prostora podrazumeva da će se planska dokumentacija raditi u digitalnom formatu, u kraćim rokovima, i da će građani imati jasan pregled za svaku katastarsku parcelu da li na njoj može da se gradi, da li je reč o zaštićenom području, kao i koja vrsta objekta je dozvoljena.

"Sve reforme koje radimo međusobno su povezane. S jedne strane, kroz ozakonjenje pomažemo da se ozakone kuće i stanovi, koji su, između ostalog zbog nepostojanja planske dokumentacije i dozvola na koje se čekalo i po nekoliko godina, bespravno podignuti. S druge strane, uvođenjem e-dozvola i potpunim uređenjem rada katastra i planske dokumentacije više nema nijednog razloga da neko gradi bez dozvole", objašnjava Milić.

Prema njegovim rečima, u sprovođenju svih ovih reformi biće nastavljena dosadašnja praksa da se službenici koji će neposredno sprovoditi reformu od početka obučavaju, kao što je urađeno i kad su uvođene e-dozvole, a što je dalo rezultat.

Milić je, inače, najavio razgovor s načelnicima svih okruga u Srbiji o učešću lokalnih samouprava u reformi katastra i planske dokumentacije, kao i o donošenju rešenja građevinskih inspektora i rešenja o ozakonjenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva