:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

191

ÄŒiji dronovi su napali ruske baze u Siriji?


Na predstavljanju zarobljenih dronova u Ruskom Ministarstvu odbrane rečeno je da je u napadu na bazu Hmejmim u sirijskoj prvoniciji Latakija i luku Tartus korišćeno 13 dronova. Sedam je oborila protivvazduhoplovna odbrana, a preostalih šest prizemljila je jednica za elektronsko delovanje, prenosi portal Militari tajms pisanje agencije Asošijeted pres.



U narednom napadu, tri drona su eksplodirala pri kontaktu sa tlom, a još tri su zarobljena netaknuta, navodi rusko ministarstvo.



Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je dva drona primitivnog izgleda, napominjući da sadrže najmoderniju elektroniku koja je manje sklona kvarovima i omogućava precizne napade.



General-major Aleksandar Novikov koji vodi odsek ministarstva za bespilotne letelice kaže da se napadi prošlog vikenda razlikuju od dronova korišćenih u ranijim napadima.



"Da bi se napad izvršio bili su nepohodni satelitski podaci koje nije moguće pribaviti na internetu, složene inženjerske operacije i testovi", istakao je Novikov.



Prema njegovim rečima, za njihov razvoj i upotrebu potrebno je učešće stručnjaka sa posebnom obukom u zemljama koje koriste i proizvode bespilotne letelice.



Ruski general-major nije direktno optužio nijednu zemlju, ali je Moskva ranije naznačila da se radi o "čudnoj slučajnosti" da se američki izviđački avion nalazi u Mediteranu blizu ruskih baza koje su napadnute. 



AP navodi da je Pentagon je odmah odbacio te navode.



Dronovi su lansirani iz grada El Muzara u severozapanoj sirijskoj provinciji Idlib, preko 50 kilometara daleko od ruskih baza.



Kako ističe AP, napadi su stvorili tenzije između Moskve i Ankare, pošto Turska ima jak uticaj na pobunjeničke grupe iz Idliba.



Naime, Rusko ministarstvo odbrane poslalo je pismo turskom vojnom vrhu zatraživši da pošalju svoje posmatrače kako bi se sprečili budući napadi iz te sirijske provincije.



Predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva zna ko je odgovoran za napade, ne navodeći koja zemlja je umešana. Samo je rekao da nije reč o Turskoj.



Dodao je da je razgovarao sa svojim turskom kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Istakao je da je uveren da Ankara nema nikakve veze sa napadom.



Na susretu sa urednicima ruskih listova, naglasio je da "zna ko su i koliko su plaćeni odgovorni za tu provokaciju".



Putin je ocenio da je onima koji stoje iza napada bio cilj da podriju sporazum Rusije, Turske i Irana o zonama deeskalacije.



Napad dronovima došao je samo nekoliko nedelja pošto je Moskva proglasila pobedu u Siriji, posle koje je povučen deo vojnog osoblja iz te zemlje, navodi američka agencija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva