:

:

TV Most

Foto: Aktuelno.net

clock

Avgust 28, 2018   17:51

0

165

"Ciđin" i "Ju gold" ispunili uslove na tenderu za RTB Bor

Antić očekuje da će, nakon evaluacije ponuda, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanje RTB Borom mogao da preuzme od početka 2019.

Ministar je rekao novinarima da je komisija izvršila uvid o ispunjenosti uslova tri pristigle ponude i da ponuda kanadske kompanije "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove, zato što ta ponuda u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena bankarskom garancijom.

"Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda. Očekujem da ćemo od 1. januara imati strateškog partnera koji će operativno preuzeti upravljanje, odnosno menadžment RTB Bora", naveo je Antić.

Antić je dodao da očekuje da ugovor bude potpisan do septembra i da strateški partner uplati minimum 100 miliona dolara da kraja godine.

Ministarstvo privrede je ranije saopštilo da su ponude dostavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor 20. avgusta je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude.

Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

Među njima su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedonski rudnik i jedna domaća privrednika Milana Popovića, koji se godinama bavi bakrom.

Kinezi su često spominjani kao najozbiljniji kandidati za strateško partnerstvo u RTB Boru, a učešće na tenderu velike kineske kompanije je ranije potvrdio i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale Ugovor o poverljivosti.

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju, već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", rekla je ranije premijerka Ana Brnabić.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara.

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Boru, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rudarstvo trenutno doprinosi bruto domaćem proizvodu od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet.

Samo RTB Bor trenutno doprinosi BDP-u zemlje sa 0,8 odsto.

 

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva