:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2016   12:05

0

129

CG:Potpisan ugovor o izgradnji Transbalkanskog koridora

Ugovor su potpisali ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić, član upravnog odbora KfW za Evropu i Aziju, Roland Siler i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović, prenela je RTCG.

"Projekat podrazumeva jačanje crnogorske infrastrukture vezane na podmorski kabl i izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije. Ukupna vrednost projekta je 127 miliona evra. Crnogorski elektroprenos je uz pomoć Vlade Crne Gore obezbedio kreditna sredstva od strane EBRD-a i KfW-a, a ugovor koji potpisujemo predstavlja ko-finansiranje tih kreditnih sredstava iz donacije u iznosu od 25 miliona evra", naglasio je ministar Kavarić.

Ministar ekonomije je podsetio da projekat, za čiju izgradnju je potpisan ugovor o finansiranju iz donacije, ima gigantski značaj za energetiku i celokupnu ekonomiju Crne Gore.

"Sama povezanost sa Italijom podmorskim kablom je po sebi prioritet ove zemlje. On Crnu Goru stavlja u središte energetskih tokova ovog dela sveta i u potpunosti menja vizuru svih ostalih susednih zemalja, dajući im mogućnost povezivanja sa Zapadnom Evropom, preko Crne Gore. Ali, kabl sa Italijom ima svoju punu snagu i svrsishodnost jedino realizacijom ovog projekta", zaključio je Kavarić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva