:

:

TV Most

Foto: intermagazin.rs

clock

Januar 29, 2016   12:05

0

165

CG u NATO-u po skraćenom postupku

On je u emisiji Radija Crne Gore „NATO-info“ najavio da predstoji formiranje pregovaračkog tima koji će sredinom februara imati pregovore s predstavnicima NATO sekretarijata.

Crna Gora je poziv za priključenje NATO-u dobila početkom decembra prošle godine.

Garčević je pojasnio da će se u pregovorima sumirati učinjeno, analizirati aktuelna situacija i identifikovati obaveze koje proizilaze iz članstva.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga biće sačinjen plan reformi koje treba da budu sprovedene u ovoj godini.

„Kada taj plan usvoje zemlje članice, mi ćemo praktično završiti ovaj deo procesa. Ministar spoljnih poslova tada upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a i zvanično izražava stav i volju da budemo u punom kapacitetu članica Saveza“, kazao je Garčević.

Nakon toga, dodao je on, pristupiće se potpisivanju Protokola o pristupanju i njegovoj ratifikaciji od država članica.

„Teško da se može precizno reći koliko će trajati proces ratifikacije, ali po verovatnom scenariju, on bi mogao da bude završen tokom prve polovine iduće godine i tada bi Crna Gora postala punopravna članica. Ono što je važno spomenuti je da, nakon Protokola o pristupanju, nakon njegovog potpisivanja, Crna Gora dobija status posmatrača i učestvuje u radu NATO saveza u punom kapacitetu“, istakao je Garčević.

On smatra da će odluka o učlanjenju Crne Gore u Alijansu biti doneta u parlamentu. „U ovom slučaju, predviđeno je da se o tome odlučuje u Skupštini“, kazao je Garčević.

On je poručio da se od intenzivne kampanje za podizanje podrške članstvu Crne Gore u NATO neće odustati i da će se sktivnosti nastaviti i u ovoj godini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva