:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

136

CG: Suđenje za terorizam se nastavlja

Četvrtog dana suđenja na početku ročišta advokat odbrane Milan Petrović zatražio je da se optuženi, bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, hitno zdravstveno zbrine, kako bi bio podvrgnut hirurškoj operaciji nakon nalaza lekara sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

On je pojasnio da su sudu dostavili podnesak i nalaz lekara sa VMA, Zorana Mirkovića, koji je naveo, na osnovu dokumentacije i pregleda Dikića u avgustu ove godine, da je hitno potrebna operacija.

Petrović je zatražio odlaganje pretresa, radi preduzimanja hitnih mera za optuženog, kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja Bratislava Dikića.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Å išmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

I advokat Goran Petronijević apelovao je na sudiju da se predlog Petrovića hitno uzme u razmatranje.

Podseća da nisu želeli odlaganje pretresa, navodeći da je u ovom trenutku potrebna hitna operacija.

"Molim vas da sve preduzmete, u suprotnom ćemo imati drugačiju odluku u odnosu na bilo kakvu odluku ovog suda, a to je smrtna kazna", upozorio je Petronijević.

Optuženi Bratislav Dikić je saopštio da je tačno da trpi bolove, da je primio terapiju i da prethodne noći nije spavao.

"Ne tražim odlaganje pretresa, pratiću koliko budem mogao, a ukoliko ne budem mogao, obratiću se sudu", rekao je Dikić.

Sudija Suzana Mugoša je konstatovala da će zatvorski lekar uputiti Dikića na lečenje u bolnicu u kojoj postoje za to uslovi, a da će se sud naknadno odrediti prema tome na koji će se način njemu suditi.

Ranije je advokat pomenuo mogućnost razdvajanja postupka za optuženog, penzionisanog komandanta Žandarmerije Srbije koji je pred sudom iznio odbranu i izjasnio se da nije umešan u navodni pokušaj terorizma.

Većina advokata optuženih imali su primedbe na odbranu Miloša Jovanovića (29) iz Smedereva, uz ocenu da je ona "kontradiktorna, nelogična", da on nije "procesno sposoban" i da je po sostvenom priznanju "u teškom depresivnom stanju", sa potrebom uzimanja sredstava za smirenje, te da nije mogao "verno i tačno" da saopšti iskaz pred sudom.

Advokati su ukazali i da optuženi Jovanović, po zvaničnim dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) nije napustio Srbiju oktobra prošle godine, iako je on tužiocu i sudiji ispričao da je avionom iz Beograda doputuvao u Podgoricu sa zadatkom da molotovljevim koktelima i pirotehnikom ruinira jednu zgradu u glavnom gradu Crne Gore.

Branilac Nikola Bulatović smatra da je Jovanović "uveden u slučaj da bi pružio potporu iskazu svedoka saradnika" Aleksandra Sinđelića s kojim je, kako tvrdi, proveo dan 16. oktobra prošle godine kada je grupa srpskih državljana uhapšena u Podgorici i od koga je dobijao zadatke vezane za navodni pokušaj terorizma.

Advokati su ponovo od suda tražili medicinsko veštačenje Jovanovića kako bi se utvrdilo da li je "uračunljiv" i da li je sposoban za suđenje.

Sud je takav zahev ranije odbacio, dok je specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio da smatra da nema potrebe za veštačenjem.

Jovanović je ranije priznao da se lečio od zavisnosti od tableta i da je depresivan.

Suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane srpskog državljanina Srboljuba Đorđevića koji se izjasnio da nije kriv.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva