Vesti
Četvorica Srba optužena za ratni zločin u Donjem Vakufu

13:38, 05.12.2017

|

Izvor: Tanjug

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podgilo je optužnice protiv četvorice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratne zločine protiv hrvatskih i bošnjačkih civila na području Donjeg Vakufa, počinjene 1995. godine.


Optuženi su Branko Čigoja (44), Željko Todić (54), Saša Boškić (45) i Milorad Glamočak (53), svi iz Mrkonjić Grada, javila je Hina.
Kako se navodi, oni su tokom rata u BiH bili pripadnici izviđačkog voda jedinica vojske bosanskih Srba stacioniranih u tom gradu "i u tom svojstvu kršili su odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civila tokom ratnih sukoba".Tvrdi se da su u septembru 1995. godine, u mestu Oborci, iz improvizovanog logora u kojem su bili zatočeni hrvatski i bošnjački civili, izveli 28 zatočenika koji su pre bili zlostavljani i prisiljavani na teške radove na liniji razgraničenja.Optuženi su potom, kako se navodi, iz vatrenog oružja pucali u zatočenike, a samo jedan od njih je preživio streljanje.Milorad Glamočak za taj je zločin optužen po zapovednoj odgovornosti jer je odobrio streljanje i nije učinio ništa da bi ga sprečio, niti je nakon počinjenja učinio bilo što kako bi se počinitelji zločina kaznili.Iz Tužilaštva BiH najavili su da će, potvrdi li sud optužnicu, krivicu četvorice optuženih dokazivati iskazima 30 svedoka i veštaka, te uz stotinu materijalnih dokaza.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design