TV Most - Češka pomaže Srbiji u poglavlju 27 - Životna sredina
Vesti
Češka pomaže Srbiji u poglavlju 27 - Životna sredina

19:32, 18.07.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa delegacijom Češke razvojne agencije, koju predvodi direktor Pavel Frelih i koji je tom prilikom izrazio spremnost njegove zemlje da pomogne Srbiji u procesu pridruživanja Evropske unije u poglavlju 27 - životna sredina.

"Spremni smo da razvijanjem saradnje kroz konkretne oblasti kao što je zaštita voda i prerada otpadnih voda, sa vama podelimo stečena iskustva i pomognemo u procesu pridruživanja. Pošto je Srbija dosta napredovala na polju evrointegracija, Češka se okreće ka projektima javno-privatnog partnerstva", rekao je Frelih.


Trivan je, izražavajući zadovoljstvo zbog jačanja bilateralnih odnosa Srbije i Češke u oblasti zaštite životne sredine, ukazao da zajednički odnosi dve zemlje, osim što imaju veliki politički značaj, trebalo bi da ostvare i ekonomski izraženu dobrobit, saopštilo je resorno ministarstvo.


 


"U okviru naših aktivnosti usmerenih na rešavanje praktičnih problema i iznalaženju izvora finansiranja u oblastima zaštite životne sredine kao što su prerada otpadnih voda, upravljanje otpadom, pošumljavanje, remedijacija zemljišta, pitanje kvaliteta vazduha, zaštita prirode, široke su mogućnosti za saradnju za Republikom Češkom, koja može biti još dublja i bolja", rekao je Trivan.


 


"S obzirom da je Srbiji u narednih trideset godina potrebno 15 milijardi evra da uloži u zaštitu životne sredine, Srbija je veoma zainteresovana za saradnju i investiranje u ovu oblast, a javno-privatno partnerstvo je put kojim se mogu ostvariti sveukupni interesi za bolju i zdraviju životnu sredinu", istakao je ministar.


 


Trivan je izrazio podršku inicijativama za realizaciju zajedničkih projekata u rešavanju problema stanja životne sredine u lokalnim zajednicama, kao što je projekat prerade otpadnih voda u opštinama Ljubovija i Bratunac, upućujući poziv češkim kompanijama da se uključe u zajedničke projekte. Sastanku su prisustvovali i predsednici opština Ljubovija i Bratunac.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design