:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2018   12:05

0

180

Cerar: Uskoro obaveštavamo Brisel da Hrvatska krši evropsko pravo


Tekst pisma sa slovenačkim argumentima, u kojima se dokazuje da Hrvatska nije ispunila obavezu koja proizlazi iz evropskih ugovora, slovenačka vlada priprema "ovih dana" i uskoro će ga poslati u Brisel, najavio je Cerar u izjavi slovenačkim novinarima.




Ako Komisija ne reaguje, Slovenija će sama sa tim predmetom ići na sud EU u Luksemburgu, dodao je Cerar, prenosi Hina.


Kako je kazao, reč je o proceduri predviđenoj 259. članom Lisabonskog ugovora. Prema njoj, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obaveze može tužiti drugu, s tim da o nameri najpre obavesti Komisiju i iznese svoje argumente za tu nameru.




Komisija nakon toga, tumače slovenački pravni stručnjaci, o predmetu iznosi svoje "obrazloženo mišljenje", nakon čega pozove članice koje su u sporu da se pismeno izjasne o svom stajalištu.



Ukoliko se Komisija o tom predmetu u roku od tri meseca ne bi izjasnila svojim "obrazloženim mišljenjem", to ne sprečava državu članicu da svoju tužbu svejedno preda sudu EU, koji se onda izjašnjava hoće li je uzeti u razmatranje.



"Komisiju najpre moramo obavestiti da se radi o protivpravnom stanju koje je počinila Hrvatska. Očekujemo da će Komisija sama preduzeti mere, a u suprotnom ćemo biti prisiljeni da pravne korake preduzmemo sami", kazao je Cerar.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva