:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

186

ÄŒepurin:OEBS da oceni da je Ankara izvela agresiju

On je, u intervjuu za današnju Politiku, rekao i da je Rusija zadovoljna bliskom saradnjom na svim nivoima za vreme predsedavanja Srbije OEBS-u i njenom važnom ulogom u rešavanju unutrašnje ukrajinske krize pri čemu su Srbi, kako ističe, pokazali veliku političku i diplomatsku veštinu.

Kad je reč o obaranju ruskog aviona, ÄŒepurin kaže da nije čuo ni jasnu ocenu da su takvi napadi nedopustivi, niti garancije za budućnost, ni od Ankare, niti od Brisela.

"Svima je jasno da je Ankara obaranjem ruskog "su-24" na teritoriji Sirije udarila s leđa one koji su realno počeli da se bore protiv takozvane Islamske države", ukazao je on, objasnivši da Rusija, vodeći borbu protiv islamskih terorista u Siriji, zapravo brani i one zemlje na koje se ta zaraza proširuje.

On upozorava da je reč o globalnoj pretnji, ali i o posebnoj pretnji Evropi, trazitnim zemljama i zemljama u kojima se regrutuju teroristi te smatra da nam je danas kao nikad potrebna saradnja Severa i Juga, Zapada i Istoka.

ÄŒepurin je zahvalan, kako kaže, na izrazima saučesća povodom obaranja aviona i pogibije pilota koje su uputili mnogi Srbi i ističe da Rusija visoko ceni reči predsednika Tomislava Nikolića da su opasne igre protiv Rusije nedopustive u trenutku kada se ona suprotstavlja globalnoj terorističkoj pretnji.

Kako je naveo, promene u smislu preduzetih ekonomskih mera protiv Turske omogući će jačanje ekonomske saradnje s nizom zemalja, koje su tradicionalni prijatelji Rusije, uključujući i Srbiju.

Ruski ambasador je naglasio da Moskva poštuje samostalnu spoljnu politiku Beograda, koja je usmerena na integraciju u EU uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom, a u tom kontekstu je primetio da članstvo u NATO ne spada u red kriterijuma za pristupanje EU.

"Privrženost Srbije vojnoj neutralnosti jeste danas pozitivan faktor regionalne i evropske politike i međunarodne bezbednosti", ocenjuje ÄŒepurin, dodajući da ključni momenat za Rusiju nije borba protiv NATO, nego stvaranje jedinstvenog prostora ravne i nedeljive bezbednosti u Evropi.

Svet, zaključuje ruski ambasador, već odavno nije jednopoloran te da treba učiti kako živeti u višepolarnom svetu, "gde Srbija ima mnogo pravih prijatelja i više šansi da odbrani svoje nacionalne interese, istorijske suštine nacionalnog identiteta i svoju DNK".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva