:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

119

Čepurin: Uskoro rusko-srpski industrijski park u Srbiji

"Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije", izjavio je Čerpurin u intervjuu za časopis Srpska ekonomija.

Kako kaže, radi se „o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni”, a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske.

Ruski diplomata ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije sa udelom od 7,2 odsto.

Prema rečima Čepurina, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, „jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene”.

„Tendencija rasta je zabeležena i u prvoj polovini tekuće godine. Sve u svemu, 2017. očekujemo znatno povećanje izvoza srpske poljoprivredne produkcije u Rusiju”, rekao je on, dodajući da se sada razmatra i jedan perspektivan projekat u oblasti semenarstva, gde vidi mogućnosti za kvalitativno novu saradnju u velikom zamahu.

Ističući Međuvladin komitet kao ključni mehanizam bilateralne saradnje, koji pomaže u usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata, Čepurin je najavio u skorije vreme susret dvojice kopredsednika Dmitrija Rogozina i Ivice Dačića u Rusiji, a u oktobru ili novembru proširenu sednicu Međuvladinog komiteta u Srbiji.

Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će „prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom”.

„Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane - Rusija, Srbija i EU - treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred... Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti”, rekao je Čepurin u intervjuu za Srpsku ekonomiju.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva