:

:

TV Most

Foto: b92.net

clock

Mart 04, 2015   12:05

0

140

Čepurin: Trasa za gas preko Srbije

"Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije", rekao je Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe, koja se održava u Hotelu "Metropol palas" u Beogradu, prenosi Beta.

Ruska kompanija "Gasprom" tvrdi da gas za oko četiri godine, kada istekne ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Severni tok".

Planira se izgradnja četiri cevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

Kako je istakao, treba tačno proceniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa: sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbede zagarantovani obimi i konkurentna cena gasa.

"Imajući u vidu da su se naši partneri pre više godina opredelili i definisali prema maršruti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta.

Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, cena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine znatno se smanjila i do leta može još da bude smanjena.

"Cena ruskog gasa do leta može znatno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Čepurin je, izuzev o gasu, govorio i o robnoj razmeni između Srbije i Rusije.

On je podsetio da je isporuka srpske hrane u Rusiju prošle godine udvostručena.

Prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija je u 2014. godini izvezla hrane za 300 miliona dolara, što je povećanje od gotovo 67 odsto u odnosu na godinu pre.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju rusko-srpske privredne izložbe.

Dačić je izjavio da je prošle godine trgovinska razmena Srbije sa Rusijom povećana za 300 miliona evra i da je dostigla 2,5 milijardi evra, prenosi Fonet.

To je deo sveukupne političke saradnje i dobrih odnosa dva naroda, koji će biti nastavljeni, rekao je Dačić.

Uz podatak da je Rusija, uz Italiju i Nemačku, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, Dačić je izjavio da su ekonomski odnosi sa Rusijom u stalnom usponu, ali da postoje uslovi i za dinamičniju saradnju.

"Želimo unapređenje energetske saradnje, proširenje strukture roba u razmeni, završetak starih i početak novih infrastrukturnih projekata, dolazak ruskih investitora. Očekujemo rast investicione saradnje i srpskog izvoza i iskorišćavanje svih privrednih potencijala Srbije, naročito u turizmu i auto-industriji", rekao je Dačić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva