:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2015   12:05

0

114

ÄŒepurin: Izbeglička kriza test za EU

ÄŒepurnin je za sutrašnje "Večernje novosti" rekao da je najveća nevolja sa izbegličkom krizom nepredvidljivost.

"Za rešavanje problema neophodna je adekvatna politika svih zemalja EU, ali i rešavanje krize u zemljama iz kojih izbeglice beže", kazao je ÄŒepurin, ističući da smatra da je ova situacija "ozbiljno ispitivanje čvrstoće EU".

On je ukazao da je potrebno rešavati ključno pitanje, a to su problemi koji podstiču migrante da beže iz svoje zemlje.

"Svi dobro znamo ko je uzdrmao bliskoistočne zemlje i ko je izazvao 'arapsko proleće'", rekao je ÄŒepurin.

Sada je potrebno razmišljati o tome kako da se zaustavi rat i rušenje, "da li su oni koji su to izazvali u stanju da uspostave normalan život u tim zemljama kako ljudi ne bi morali da beže ni iz Sirije, Avganistana, Iraka", naveo je ambasador Rusije u Srbiji.

ÄŒepurin je dodao da smatra da je Srbija prihvatila ispravnu liniju ponašanja prema izbegličkoj krizi - opreznu i humanu.

"Bio sam u Kanjiži i u razgovoru sa migrantima rekli su mi da su prošli više zemalja i da su se u Srbiji privi put malo osetili kao ljudi, kao i da su bili iznenađeni dobrim prijemom", kazao je ÄŒepurin.

On je podsetio da je Rusija za godinu dana prihvatila milion izbeglica iz Ukrajine kojima je pružena pomoć u hrani, smeštaju i pronalaženju posla.

"I nije bio tako stravičan problem koji sada posmatramo u blizini EU, koji je mnogo veći, ali su i neke zemlje Unije bogatije od Rusije", naveo je ÄŒepurin.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva