:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jul 09, 2018   15:33

0

109

Čepurin diže zastavu Sabora trubača u Guči, Popović domaćin


"Ogromna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovogodišnji domaćin sabora u Guči, to je festival trube po kome je naša Srbija prepoznatljiva u svetu, jedna od najvećih kulturnih tradicionalnih manifestacija koja je svakako i turistički važna", rekao je Popović i dodao:


"Čepurin je prihvatio moj poziv da dođe i bude gost u Guči. Promovisaće je u Rusiji, ali i u drugim zemljama koje posećuje, mada smatram da već postoji izuzetno interesovanje za ovaj festival koji se kao autentičan i kvalitetan izdvojio od ostalih. Vlada Republike Srbije će nastaviti da pomaže ovakve manifestacije jer je ovo nešto najlepše što možemo da pokažemo u kulturi, tradiciji i privlačenju turista."


On je podsetio da Brazilci imaju Karneval, Nemci Oktobar fest, "a mi Srbi imamo Guču".


"Ovo je jedinstvena prilika da ugostimo naše prijatelje iz celog regiona, iz bivših jugoslovenskih republika, kao i svih zapadnih zemalja koji su u blizini i koji su naši česti gosti, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Nemačke, Italije, Francuske, i svih drugih evropskih zemalja", kaže Popović.


Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović istakao je da je Popović redak ministar i funkcioner koji je izabran za domaćina Sabora trubača.


Prvi začeci trube potiču sa Miloševog dvora iz Kragujevca, gde je formiran i orkestar Banda. Kasnije trubači su svirali i na dvoru Karađorđevića.


"Trubaštvo se vezuju za ovaj deo Srbije, pre svega za južnu, područje Vranja, Surdulice i Vladičinog Hana kao i Leskovca. Istočna Srbije, Boljevac, Knjaževac i Zaječar i zapadnu od Čačka preko Požege do Užica, Bajine Bašte, Nove Varoši i Prijepolja. Ali prvi put za trubu u našoj zemlji se u Evropi i čitavom svetu pročula kada je te daleke 1961. godine počeo da se organizuje Sabor trubača u Guči, prvo sa četiri dragačevska orkestra, a potom se širio na zapadnu, istočnu, i južnu Srbiju, i da ne zaboravim Vojvodinu jer i tamo imamo predtakmičarski centar u Kovačici", rekao je Jolović.


On je dodao da je prošle godine odlučeno, a to je amanet onih koji su organizovali prvi sabor, da se Guča vrati tradiciji i da ona bude isključivo posvećena trubačima i trubaštvu, jer je po tome i poznata u svetu.


"Isključili smo estradni deo, zbog toga mnogi ugostitelji strahuju da li će napraviti manji ili veći promet i da li će biti velika poseta. Druga strana smatra da upravo zbog tih koncerata koje smo organizovali je izostao dolazak onih koji su u Guči zbog trube. Uveren sam da smo na pravom putu i da smo na ovaj način vratili Sabor i Guču trubačima", ističe Jolović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva