:

:

TV Most

Foto: Ministar Gašić je obišao naše bolničlare u Ce

clock

April 29, 2015   09:57

0

235

Centralnoafrička Republika: VS na paradi


Vojna parada održana je juče "a među više od 500 učesnika postrojenih u 17 pešadijskih i motorizovanih ešelona, nastupio je i ešelon Vojske Srbije", prenela je danas Vojske Srbije na svom sajtu.

Pripadnike misije UN pozdravili su premijer Centralnoafričke Republike Mahad Kamun, zamenik generalnog sekretara UN Erve Ladsus, specijalni predstavnik UN za tu državu general Babakar Gaj i komandant vojnih snaga misije UN general-major Martin Čomu Tumenta.

Multidimenzionalna integrisana misija UN broji blizu 12.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, među kojima su i 72 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 68 formiralo vojnu bolnicu.

Osnovni zadatak misije je zaštita civila i potpuno zaustavljanje neprijateljstava između bivših zaraćenih strana, uz stvaranje uslova za uspostavavljanje državnog sistema na celoj teritoriji Republike.

Vojna bolnica iz sastava kontingenta Vojske Srbije "predstavlja značajnu kariku u vojnoj komponenti misije i za četiri meseca rada zbrinula je blizu 3.000 pacijenata", dodala je Vojska Srbije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misjiama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u LIbanu i na Kipru.

Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva