Vesti
Centralnoafrička Republika: VS na paradi

09:57, 29.04.2015

|

Izvor: Tanjug

Na aerodromu M`Poko u Bangiju, u Centralnoafričkoj Republici, povodom proglašenja punih operativnih sposobnosti mirovne misije UN u toj zemlji, održana je vojna parada u kojoj su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije.
Ministar Gašić je obišao naše bolničlare u Centralnoafričkoj Republici

Vojna parada održana je juče "a među više od 500 učesnika postrojenih u 17 pešadijskih i motorizovanih ešelona, nastupio je i ešelon Vojske Srbije", prenela je danas Vojske Srbije na svom sajtu.

Pripadnike misije UN pozdravili su premijer Centralnoafričke Republike Mahad Kamun, zamenik generalnog sekretara UN Erve Ladsus, specijalni predstavnik UN za tu državu general Babakar Gaj i komandant vojnih snaga misije UN general-major Martin Čomu Tumenta.

Multidimenzionalna integrisana misija UN broji blizu 12.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, među kojima su i 72 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 68 formiralo vojnu bolnicu.

Osnovni zadatak misije je zaštita civila i potpuno zaustavljanje neprijateljstava između bivših zaraćenih strana, uz stvaranje uslova za uspostavavljanje državnog sistema na celoj teritoriji Republike.

Vojna bolnica iz sastava kontingenta Vojske Srbije "predstavlja značajnu kariku u vojnoj komponenti misije i za četiri meseca rada zbrinula je blizu 3.000 pacijenata", dodala je Vojska Srbije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misjiama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u LIbanu i na Kipru.

Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design