:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

129

Centralna Srbija najveći trgovinski partner Kosova



Koliko je veliki trgovinski deficit Kosova sa svetom ilustruje izvestaj pokrajinske Agencije za Statistiku za trgovinski bilans 2014 godine u kojem je navedeno da "izvoz pokriva uvoz za samo 12,8 odsto", jer je u prošloj godini ukupni uvoz u južnu pokrajinu iznosio više od 2,5 milijarde evra, a ukupni izvoz 324 miliona evra.

U povecanju uvoza je uticalo povećanje potrosnje, prenosi portal "Koha.net", a rast potrošnje u odnosu na prethodnu godinu dogodio se zbog povećanja plata od 25 odsto u javnom sektoru i povećanja doznaka iz inostranstva.

Od povećanja potrošnje na Kosovu najviše je profitirala centralna Srbija, jer je odatle došlo najveće povećanje izvoza, od oko 30 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Vrednost robe uvozene iz centralne iz Srbije u 2014 godini iznosila je 368 miliona evra, ili za 83 miliona eura u odnosu na 2013. godinu, dok je vrednost uvoza iz južne pokrajine bilo 285 miliona evra.

Ovo je najveće povećanje trgovine sa Srbijom, s obzirom da je u bliskoj u prošlosti uvoz iz centralne Srbije stagnirao, prenosi "Koha Ditore".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva