:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2017   12:05

0

127

Čekajući rešenje za RTB Bor

Pored 5.500 zposlenih od borskog giganta zavisi još 20.000 kooperanata i dobavljača.

"Da ih mi molimo za RTB Bor. Da gledamo šta još možemo sa njima da uradimo jer da vam iskreno kažem jer ne vidim ko bi to drugi u svetu u obvom trenutku to mogao da napravi. Sa nekoliko američkih kopanija sam razgovarao oni moraju da sečekaju mnogo višu cenu bakra, a tu vam je uvek rizik, kada padaju cene u svetu da ostanete, i radnike ostavite bez posla. Mi ne možemo da ostavimo Bor bez posla zato što nama od toga kako rade Bor i Majadpek zavisi cela istočna Srbija", rekao je ranije premijer Aleksandar Vučić.

RTB guše gubici. Kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije i otpis starih dugovanja država je donekle olakšala tekuće poslovanje. Potecijalnu privatizaciju RTB-a po modelu Železre stručnjaci vide kao spas.

"Ja bih rekao da je to jedini mogući model iz prostog razloga što je RTB Bor napravoio ogromne istorijske gubitke od čak 1,2 milijarde evra. I ja ne vidim načina kako drugačije da se reši pitanje. E sada, RTB se razlikuje po jednoj stvari od Železare. Železara nema svoje resurse, koks i rudu je uvozila iz sveta a Bor ima svoje resurse i bio je u jednom trenutku vrlo profitabilan", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

A poslovni rezultat diktira svetsko tržište bakra. Posle dve godine konstantnog pada, analize ukazuju da će cena bakra rasti i od početka godine je veća pet posto.

"Treba istaći da su u ovom trenutku i bolji uslovi za tekuće poslovanje Bora, pre svega cene na svetskim berzama, u ovom trenutku je cena negde između 5,5 i šest hiljada dolara po toni. Što je bolje nego što je bila situacija do skora kada je bila četiri hiljade dolara. Naravno, ne kao i situacija 2011. kada je bila 11 hiljada dolara", kaže ekonomski savetnik Vlade Srbije Vladimir Krulj.

Do 28. aprila za RTB je otvoren javni poziv za izbor upravljačkog poslovodstva. U Vladi se nadaju da će to biti kratko prelazno rešenje do dolaska kineskog investitora.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva