:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2018   18:41

0

207

CEAS: Nacrt Strategije uslovljen pregovorima o Kosovu


CEAS je danas objavio novi izveštaj koji su naslovili sa „Kosovo pre svega“, u kojem je analiziran kontekst procesa usvajanja i sadržaj nacrta nove Strategije nacionalne bezbednosti (SNB) Srbije, kao i njegova usklađenost sa postojećim zakonima.



Ocenjuju da je nacrt nove Strategije dominantno uslovljen pregovorima o Kosovu i da je glavna politička karakteristika perioda u kome se taj dokument analizira intenziviranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i procesa pregovora sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.



U tom smislu, navode da su proces izrade novih strateških dokumenata i njihov sadržaj najviše uslovljeni ubrzavanjem pregovora sa Prištinom, što je, smatraju u CEAS-u, dodatni objektivno otežavajući faktor.



Navode i da utemeljenje za ocenu da je nacrt Strategije pre svega uslovljen pregovorima o Kosovu, nalaze u delovima koji se odnose na nadležnosti predsednika Republike, koji je i glavni pregovarač.



„Na više mesta u nacrtu nagoveštava se jačanje pozicije predsednika u budućem zakonskom okviru“, stoji u izveštaju.



CEAS, međutim, navodi da je takav trend upitan sa aspekta podele vlasti i demokratske kontrole sistema bezbednosti i predstavlja „mač sa dve oštrice“, imajući u vidu okolnosti i izazove sa kojima se državno rukovodstvo suočava u naporima da pronađe mirno i održivo rešenje.



Ukazujući da se prva nova Nacionalna strategija bezbednosti adminstracije predsednika SAD Donalda Trampa zove „Amerika na prvom mestu“, CEAS ocenjuje da je rukovodstvo Srbije dobro i na vreme osetilo trend promene sa „fokusa na multilateralizam Obamine administracije ka principijelnom realizmu Trampove“.



To, dodaju, podrazumeva fokus na ishod, a ne na ideologiju, i to da mir, bezbednost i napredak zavise od snažnih, suverenih država koje poštuju svoje građane kod kuće i sarađuju na održavanju mira u svetu.



„Utoliko je uporedna analiza sa nacrtom nove SNB bila teža, jer su sve oblasti zasenjene pitanjem Kosova, pa se, ne bude li u njoj značajnih izmena, ona komotno može nazvati ‘Kosovo pre svega'“, navode u CEAS-u.



Zato smatraju i da je verovatno da nova strateška dokumenta, čak i ako budu usvojena sa značajnim izmenama, neće imati dug vek važenja.



Stav CEAS-a je i da je prvo „preko potrebno formalizovati normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova koji predstavljaju poslednji veliki nerešeni faktor nasleđa Miloševićevog režima i ratova devedesetih“.



Navode i da je, u skladu sa sveobuhvatnim rešenjem, potrebno ući u proces izmene Ustava ili usvajanja novog, a da je u tim izmenama potrebno bolje normirati osnovne postulate sistema bezbednosti i odbrane.



U izveštaju se navodi da je dobro što su evropske integracije Srbije u nacrtu nove Strategije navedene eksplicitno kao nacionalna vrednost i to što je predsednik povezao optimalan ishod pregovora o Kosovu, sa članstvom Srbije u EU.



Ocenjuju i da se u srpsko-ruskim odnosima primećuju dva paralelna trenda – serija malih pozitivnih koraka u politici vlade prema pritiscima iz Moskve i sve intenzivnije delovanje pro-kremaljskih struktura u Srbiji, koje se, kako smatra CEAS, protive politici zvaničnog Beograda prema Kosovu.



Istovremeno se, navode, uočava sve intenzivnija bilateralna komunikacija Srbije i SAD „sa optimitičnim tonovima“, što, smatraju u CEAS-u, prati i drugačiji odnos „pro-vladinih medija“ o SAD generalno.



„Iako neupitno pozitivan, ovaj trend može biti ugrožen ako Srbija ne obrati pažnju na novu turu sankcija SAD prema Rusiji i realizuje najavu kupovine ruske opreme sa novim tehnologijama“, ukazuju iz CEAS-a.



Dodaju da se nova strateška dokumenta Srbije razmatraju i usvajaju u „izrazito dinamičnom periodu“ globalnih bezbednosno-političkih trendova.



„Istovremeno, Srbija se suočava i sa mnogobrojnim neuobičajeno velikim unutrašnjim izazovima, od potrebe reforme pravosuđa nadalje. I spoljne i unutrašnje okolnosti objektivno otežavaju usvajanje dobro artikulisanih strateških bezbednosnih i odbrambenih dokumenata relativno male zemlje u relativno neizvesnom procesu evropskih integracija“, stoji u zaključcima izveštaja.



Dodaju da bi nacrt SNB i nacrt nove Strategije odbrane tokom jeseni trebalo da uđu u skupštinsku proceduru.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva