Vesti
Čavušoglu: Makedonija zaslužuje da uđe u NATO

18:52, 18.06.2017

|

Izvor: Beta,RTS

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je tokom posete Skoplju izjavio da će Turska nastaviti dosledno da podržava Makedoniju u evroatlantskim integracijama.
Mevlut Čavušoglu je tu poruku ponovio na odvojenim sastancima s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

"Makedonija najviše od svih kandidata zaslužuje prijem u NATO. Celu situaciju oko pitanja imena (u sporu s Grčkom) smatram veštačkom, time se nanosi velika nepravda Makedoniji. Mi podstičemo sve članice da sarađuju s Makedonijom", rekao je šef turske diplmatije nakon sastanak s Dimitrovim.

Istakao je da će Ankara podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za Makedoniju i Grčku, naglašavajući da je tu bitna odluka Makedonije.

Šef makedonske diplomatije je rekao da je Čavušogluu preneo veliku zahvalnost na konzistentnoj i principijelnoj podršci Turske u pravcu integracije Makedonije u NATO.

"Ova podrška je potrebna i mnogo značajna za nas i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je u današnjim razgovorima njeno pojačavanje nedvosmisleno potvrđeno", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

Iz Kabineta predsednika Makedonije je saopšteno da je na sastanku sa Ivanovim, Čavušoglu potvrdio podršku Turske evropskim i evroatlantskim integracijama Makedonije, ukazujući da će da bude dosledna u tome.

Prema planu, Čavušoglu danas u Skoplju treba da razgovara i s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, kao i da prisustvuje iftar večeri koju za njega priređuje turski ambasador.

Ranije danas šef turske diplomatije se susreo sa liderom naveće opzicione partije, VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design