:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

231

Čadež:Sve informacije na regionalnoj investicionoj platformi

Čadež je jedinstvenu platformu - prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu, predstavio u prisustvu šest premijera regiona, evropskih zvaničnika, čelnika međunarodnih finansijskih institucija i korporacija - potencijalnih investitora u privrede regiona, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj posvećenom zapadnom Balkanu.

Prvi čovek PKS, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, istakao je da je ovo prvi put da promovišemo region od 18 miliona ljudi kao jedinstvenu destinaciju za investiranje.

"Budućnost regiona je u umrežavanju pojedinačnih ekonomija, jer ćemo samo kao region u celini, zajedno biti privlačniji investitorima i konkurentniji na velikom tržištu EU. Zajedno ćemo ili uspeti ili propustiti šansu koja je pred nama", rekao je Čadež, navodi se u saopštenju PKS.

Onlajn platforma, kako je objasnio, predstavlja prozor za nove poslovne mogućnosti u regionu.

Baza sadrži sve podatke važne potencijalnim investitorima - od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje i odgovora na pitanja zašto investirati u našem regionu, koje su komparativne prednosti i pogodnosti za ulaganja.

"Platforma omogućava detaljno pretraživanje i poređenje podataka za svih šest ekonomija regiona u 20 različitih kategorija, koje obuhvataju propise u oblasti poreske politike, javnih nabavki i administrativnih procedura bitnih za poslovanje i ulaganje", istakao je Čadež.

Posebno mesto na portalu, kako je predočio, imaju male, inovativne kompanije i njihova rešenja koja su prepoznata u svetu, a mogu da budu korisna i investitorima. "Budućim ulagačima pružamo i uvid u iskustva kompanija koje su već ulagale u ovom regionu", ukazao je predsednik PKS.

SadržÂžaj platforme biće veoma koristan i privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, kao alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i sveta.

Izlaganjem o poslovnoj zajednici regiona kao pokretačkoj snazi regionalnih integracija, Čadež će u toku dana učestvovati na panelu o merama za bolje povezivanje ekonomija i stvaranje zajedničkog tržišta i investicionog prostora Zapadnog Balkana.

Ovogodišnji investicioni samit u Londonu, osim infrastrukturnom povezivanju, posebnu pažnju poklanja takozvanim "mekim" merama, odnosno aktivnostima za usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje necarinskih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i podsticanje stranih ulaganja.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva