:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 23, 2015   12:05

0

114

Čadež: Uskoro investicije "Tenisa" u Srbiji

Podsećajući da su pregovori sa "Tenisom" počeli pre pet - šest meseci, Čadež je rekao da je ta investicija strateški važna za Srbiju.

"Tenis ovde otvara svoje farme i intenzivno razvija kooperacije, pomaže srpskim farmerima da proizvode, gaje svinje koje se otkupljuju, prerađuju i izvoze gotove proizvode iz Srbije", rekao je Čadež za magazin "Biznis".

On je izrazio očekivanje da ćemo već početkom sledeće godine imati prve kooperante i prve gotove proizvode.

"Na jesen ćemo imati prve svinje sa tih farmi. Nemacka industrija "Tenis" kroz ovu investiciju povećava potencijale naše proizvodnje i izvoza svinjskog mesa iz Srbije", istakao je on.

Čadež je dodao da se još vode pregovori o načinu na koji će ta kompanija moći da dobije podsticaje, ali da misli da taj posao neće zahtevati velike subvencije.

"Tenis ima jasan i definisan projekat, zna šta i kako treba da realizuje u Srbiji, a Vlada Srbije, i posebno kabinet premijera, jako dobro i vredno rade i pružaju punu podršku ovoj investiciji", rekao je Čadež.

On je najavio da će "Tenis", u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Novom Sadu i uz pomoć jedne nemačke organizacije, formirati akademiju na kojoj će školovati kooperante i gde će srpski farmeri sticati potrebno znanje.

Čadež je, govoreći o modernizaciji komorskog sistema Srbije, istakao da bi na jesen trebalo da bude usvojen zakon o privrednim komorama, čija bi primena, kako je rekao, trebalo da počne 1. januara 2016.

"To će omogućiti da već u prvoj polovini 2016. godine imamo jedinstven i efikasan komorski sistem. Jaka privredna komora je veoma važna, pogotovo za zemlje koje žele da razvijaju izvozno orijentisanu privredu. Izvoz je glavni izvor rasta i ja ne vidim drugu razvojnu opciju za srpsku ekonomiju", rekao je predsednik PKS, dodajući da se na reformama radi sa supervizorima iz Austrije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva