:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2018   12:05

0

178

Čadež: Uskoro 29.000 novih radnih mesta

Jedno je investicija visokotehnološke kompanije koja bi u Banatu proizvodila delove za električne automobile i zaposlila više od 1.000 ljudi.
Drugi projekat, takođe velike nemačke korporacije, centralnoj Srbiji doneće više hiljada radnih mesta, rekao je Čadež za "Politiku".
Na pitanje da li su to možda "Be-Em-Ve" ili "Mercedes", koji se pominju u medijima, Čadež odgovara da, za sada, ne može da otkrije ni o kojim kompanijama je reč, ni visinu njihovih ulaganja i dodaje da je korektno da o svojim odlukama i investicionim planovima govore sami investitori.
On je rekao i da je siguran da će se u Srbiji ponovo proizvoditi traktori.
"Dobar signal je da su među zainteresovanim firmama za kupovinu i proizvođači traktora", kazao je Čadež.
Čadež konstatuje da činjenica da je Srbija lane privukla gotovo 2,6 milijardi evra stranih direktnih ulaganja, više nego sve zemlje u regionu zajedno, dosta govori.
"Pre svega, da je Srbija dobro mesto za ulaganja, sigurno i isplativo, što potvrđuje prošlogodišnji investicioni učinak i najave, novih, velikih, stranih ulaganja", istakao je Čadež.
Važno je što je srpska ekonomija stabilna i što rast zasniva na investicijama i izvozu, napomenuo je Čadež, ističući da su zahvaljujući zaokretu u politici podsticanja investiranja u Srbiju već stigle visokotehnološke investicije.
"Nemački 'Kontinental' je u Novom Sadu otvorio svoj istraživačko-razvojni centar, sredinom godine u Nišu će biti završena fabrika najsavremenije rasvete austrijske kompanije 'Cumtobel'. Osim 'Majkrosofta' koji širi svoje aktivnosti, razvojni centar u Srbiji imaće i američki NCR", naveo je Čadež.
O tome kakav bi region, u ekonomskom smislu, bio po volji EU, Čadež odgovara: "Onakav kakav mi želimo".
"Mi želimo uspešan region - bez barijera i s manje troškova u međusobnom poslovanju, region koji će imati dobru infrastrukturu, podsticajno poslovno okruženje, propise usklađene s evropskim, veći privredni rast, više investicija i zaposlenih, produktivnije i konkurentnije kompanije sposobne da više proizvode i izvoze", kazao je Čadež.
On je istakao da EU podržava izgradnju jedinstvenog ekonomskog prostora i regionalne integracije jer je to način da se zapadnobalkanske ekonomije bolje pripreme i spremnije uđu na zajedničko evropsko tržište.
Upitan kakva je sudbina "Agrokorovih" kompanija u Srbiji i ima li zainteresovanih među poslovnim ljudima kod nas za kupovinu neke od kompanija, Čadež kaže da kompanije u Srbiji posluju stabilno i da ima utisak da se stanje konsoliduje u celom sistemu".
"Danas sam dobio potvrdu da je okončana prodaja tržnog centra 'Merkator' u Beogradu, čime je obezbeđen dodatni kapital za isplatu dugovanja bankama i isplatu dobavljača. Istina je da postoji interesovanje naših privrednika za kupovinu 'Agrokorovih' kompanija, počev od delova iz lanca prodaje, do proizvodnih kapaciteta. Kako onih u Srbiji, tako i u Hrvatskoj", rekao je Čadež.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva