Vesti
Čadež: Štrajk u Fijatu utiče na celokupnu privredu Srbije

13:01, 15.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u Fijatu treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije, izvoz, a za njen rad neposredno ili posredno vezano je 10.000 radnih mesta, te da bi najgori scenario bio odlazak Fijata iz Kragujevca.
"Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i strajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, Fijat učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto", pojašnjava Čadež.

Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fijata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad Fijata.

"Ukoliko se nastavi štrajk transportno- logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra", naglasio je predsednik PKS za TV Pink i dodao da Fijat ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.

Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta.

"Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka komapanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja", smatra Čadež.

Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati.

"Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da zanči", zaključio je Čadež.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design