:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2015   12:05

0

113

Čadež: Šteta između 20 i 30 miliona evra

Čadež je na pitanje o šteti po srpsku privredu zbog zatvorenih graničnih prelaza sa Hrvatskom, odgovorio da je teško govoriti o tačnom iznosu štete, jer postoje različiti faktori koji je definišu.

"Ona će sigurno biti veća, ako se ova situacija nastavi", rekao je Čadež u uključenju u Jutarnji program TV Pink.

Predsednik PKS je istakao da je od kolega iz Hrvatske čuo da je šteta za hrvatsku privredu oko milion evra dnevno i uputio apel Hrvatskoj gospodarskoj komori (84, HGK) da se pronađe rešenje.

Čadež je upozorio da ova situacija ne pogađa samo privredu Srbije i Hrvatske, nego i cele jugoistočne Evrope i Evropske Unije.

Ekonomista Mahmut Bušatlija je, komentarišući odnose između Srbije i Hrvatske, rekao da sankcije znače povratak u prethodno stanje međudržavnih odnosa i da je to dug period koji nanosi štetu obema stranama.

"Svi zaboravljaju da je sankcije lako doneti, ali da izlazak iz tih sankcija nije nimalo jednostavan, ni lak", rekao je Bušatlija, gostujući u istoj emisiji.

Bušatlija je istakao da ga brine činjenica da se sada jasnije vidi disproporcija u ekonomskoj saradnji između Hrvatske i Srbije, jer Srbija Hrvatskoj sprečava prolaz robe, a Hrvatska Srbiji sprečava prolaz putnika.

Potpredsednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher je u uključenju u istu emisiju rekao da u toj komori već dva dana pokušavaju raditi na stabilizaciji odnosa i na normalizaciji mera i protoka roba u oba smera.

"Naglašavam kako nam trenutno svima mora biti prioritet pronalazak zajedničkog rješenja, kako bi smo omogućili nesmetano poslovanje hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika", dodao je Zaher.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva