:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2017   12:05

0

173

Čadež: Raditi na stvaranju ekonomsko-regionalne zone

Bosansko tržište je specifično po tome što u toj razmeni mi konstantno ostvarujemo suficit, odnosno prodajemo im dva puta više nego što od njih kupujemo.

"Bosna je važna izvozna destinacija za nas i zato je važno koliko su usklađene dažbine i takse, fitosanitarni propisi jer sve to utiče na cenu i to je ono čemu težimo kada govorimo o ekonomsko-regionalnoj zoni", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a predsednik PKS Marko Čadež.

Ono čemo se teži, kaže Čadež, je jedinstveno ekonomsko tržište koje funkcioniše tako da kada roba uđe u zonu od Horgoša do Mostara postoje jedinstveni i sinhronizovani propisi.

"Veoma je bitno da se krene u realizaciju akcionog plana o čemu je razgovarano i na sastanku balkanske šestorke u Draču jer reč je o tržištu od 18 do 20 miliona potrošača", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima trenutno imamo gomilu institucija koje udaraju pečate, a treba to svesti na jednu.

Poslednjih meseci usporen je rast privrede, a kao jedan od razloga navodi se suša koja je naravno najviše pogodila poljoprivredu.

"Prema prvim informacijama najviše su pogođene kulture kao što je soja, ali procenu štete će dati ministartsvo poljoprivrede. Ovogodišnja suša će uticati i do jedan odsto na ukupan privredni rasta," rekao je predsednik PKS.

Klima ne sme da bude isključivi krivac za sušu, smatra Čadež i naglašava da poljoprivrednici moraju da vode računa i o datumu setve, izboru hibrida, navodnjavanju kao i osiguranju obradivih površina.

"Pozivam proizvođače da se upoznaju sa subvencijama koje država pruža i koje mogu da koriste kao i sa novim tehnologijama", rekao je za RTS predsednik PKS Marko Čadež.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva