:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2017   12:05

0

133

Čadež: Politička stabilnost presudna za dolazak investitora

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ovo druga godina za redom kako je Srbija u vrhu liste po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija.

Kada pogledate prva četiri meseca ove godine ugovoreno je novih radnih mesta kroz strane direktne investicije više nego celokupne 2015, ističe Čadež.

Objašnjava da su do sada potpisani ugovori za otvaranje više od 20.000 radnih mesta, proizašlih iz direktnih stranih investicija.

"Samo ta činjenica govori dovoljno o tome kako se intenzivno radilo i šta investitori misle o Srbiji", kaže Čadež.

Kao primer naveo je dolazak Razvojno-istraživačkog centra firme "Kontinental", koja zapošljava više od 2.000 ljudi.

"Ne dešava se često da se jedna takva kompanija odluči da svoj centar preseli u zemlju kao što je Srbija", naveo je Čadež i dodao da su oni prepoznali da ovde mogu naći dobro znanje, kompetentnost, dobre inženjere i dobru investicionu klimu.

Od sada će se, kako ističe, u Srbiji proizvoditi i razvijati najbolja softverska i hardverska rešenja, za razliku od prethodnog perioda kada se u Srbiji proizvodilo ono što je osmišljeno u nekoj drugoj zemlji.

Na pitanje šta je presudno za dolazak investitora, Čadež odgovara – politička stabilnost.

"Ne samo na koji način se vlada odnosi prema investitorima, i da li ćete dobiti subvencije ili ne, već kakva je poslovna klima, okruženje, da li mogu da nađu dobre ljude, sa znanjem, sposobne da rade istraživačke poslove", rekao je Čadež.

Naveo je da je "Kontinental" pre tri godine počeo da razmišlja o Beogradu kao o mestu za otvaranje Centra.

"Tada je praktično počela potpuno nova politika Vlade Srbije, to na koji način se ophodi prema sopstvenom budžetu, razvoju privatnog sektora... Posle tri godine odgovorne politike, što možete da vidite u samoj statistici, oni Srbiju stavljaju među prvih pet, šest zemalja, onda to verovatno nešto znači", ističe Čadež.

Naglašava da se podiže rejting Srbije, da se razvija saradnja na regionalnom nivou sa nemačkim privrednim komorama, i da se govori o povezivanju jedinstvenim tržištem.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva