:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2017   12:05

0

168

Čadež: Ovo je preduslov za brži rast i razvoj

To je izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Portorožu na panel diskusiji posvećenoj političkim i ekonomskim perspektivama integracije Zapadnog Balkana u EU.

"Da bismo obezbedili rast veći od četiri odsto, odnosno uvećanje regionalnog BDP za 15 do 17 milijardi evra... neophodno je da harmonizujemo naše propise, investicione politike i praksu, otklonimo prepreke za međusobnu u trgovinu i priliv stranih ulaganja, ojačamo proizvodne, izvozne i ljudske kapacitete naših kompanija", ocenio je Čadež. 

Čadež, koji u Portorožu učestvuje u svojstvu predsedavajućeg Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnobalkanske šestorke, ocenio je da je najvažnije da se ekonomije povežu u regionalni ekonomski prostor bez barijera, a poslovne zajednice umreže da pred kupcima iz sveta nastupaju objedinjenom i konkurentnijom ponudom, saopštila je PKS. 

Fokus skupa u Portorožu je na aktuelnim dostignućima Berlinskog političkog procesa, na perspektivnim ekonomskim inicijativama EU usmerenim na region Zapadnog Balkana, pratećim izazovima na postizanju veće regionalne ekonomske saradnje i integracije. 

U saopštenju se dodaje da program dublje ekonomske integracije regiona, čija je osnova Višegodišnji akcioni plan usvojen na letošnjem Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, obuhvata 115 mera raspoređenih u četiri tematske oblasti: dalju liberalizaciju protoka robe, usluga, ljudi i kapitala, kreiranje dinamičnog regionalnog investicionog prostora, olakšavanje regionalne mobilnosti kroz priznavanje diploma i kvalifikacija i kreiranje agende za digitalnu integraciju regiona.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva