:

:

TV Most

clock

Jul 25, 2017   12:05

0

113

Čadež: Novi poslovni susreti sa slovenačkim preduzećima

Čadež je u Ljubljani rekao da privredne komore Srbije i Slovenije imaju mnogo dogovorenog zajedničkog posla na podršci kompanijama i rešavanju pitanja bitnih za unapređenje poslovanja, bilateralne i regionalne saradnje.

On je u glavnom gradu Slovenije osim susreta sa slovenačkim kolegom Boštjanom Gorjupom, novim predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije i Hribarom Miličem, generalnim direktorom GZS, imao i niz sastanaka sa rukovodstvima više preduzeća koje posluju na slovenačkom tržištu i slovenačkim koje već rade ili nameravaju da investiraju u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije posetio je "komtrejd" koji u Ljubljani i Mariboru ima oko hiljadu zaposlenih, a imaće i razgovore sa kompanijama "Nektar" u čijem sastavu od 2011. uspešno posluje "Fruktal", MK grupom koja širi poslovanje u Sloveniji, JUB, "Petrol", "Gorenje Surovina" i "Interenergo"...

"Gotovo 30 kompanija iz Srbije već se prijavilo i organizovano će u septembru nastupiti na Međunarodnom sajmu trgovine-MOS u Celju, krajem avgusta srpske firme iz agrobiznisa, trebalo bi da učestvuju na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u okviru koga će biti održana i poslovna konferencija o saradnji zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom", najavio je Čadež.

Članice PKS, preduzeća iz građevinske, metalske, drvopređavičke, elektro industrije, proizvodnje plastike, poljoprivrede i prehrambenog sektora, informacionih tehnologija i turizma, po rečima Čadeža, imaće priliku za poslovne razgovore sa oko 200 kompanija iz regiona i EU, učesnica skupa SEEMEET koji se krajem oktobra održava u Mariboru.

Kako je naglasio, povezivanju naših privreda i sklapanju novih poslovnih aranžmana doprineće i aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji i nedavno osnovano Srpsko-slovenačko poslovno društvo koje trenutno okuplja 25 kompanija iz Srbije prisutnih na tržištu Slovenije.

Biznis forum i susreti privrednika biće organizovani i u okviru redovnih sastanaka vlada dve zemlje.

Čadež je sa kolegama iz Slovenačke privredne komore razgovarao i o zajedničkoj regionalnoj inicijativi u sklopu Komorskog investicionog foruma, digitalizaciji i razvoju digitalnih servisa u čemu Slovenija prednjači u regionu, kreiranju zajedničkog turističkog proizvoda, transferu slovenačkih iskustava u oblasti zaštite životne sredine i razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva