:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

197

Čadež: Investicije američkih kompanija 4 milijarde dolara


On je na konferenciji "Trade Winds" u PKS, na susretu sa privredno političkom delegacijom Savezne države Merilend iz SAD rekao i da je zaštita životne sredine uz IT, farmaceutsku, autoindustriju novo polje potencijalne saradnje i oblast u kojoj se očekuje novi talas američkih ulaganja u Srbiji.
"Američkih investitora u Srbiji je iz godine u godinu sve više i njihov doprinos kroz proizvodnju, izvoz i zapošljavanje je sve veći. Prema američkim izvorima, ukupna ulaganja kompanija iz Amerike u Srbiji iznosi gotovo četiri milijarde dolara", naglasio je Čadez obraćajući se privrednicima iz SAD i Srbije.

Na skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, naglasio je na skupu da će SAD i dalje graditi, kako je rekao, dobre odnose sa Srbijom ne samo u oblasti ulaganja već i bilateralnih odnosa kao i u rastući sektor usluga.

"To je nešto na čemu ćemo graditi naše partnerstvo", istakao je Skat i pojasnio da SAD želi da bude među 10 najbitnijih partnera Srbiji.

Takođe, Skat je podsetio da je samo prošle godine trgovinska razmena iznosila 500 miliona dolara sa našom zemljom.

On je predstavio na skupu nekoliko međunarodnih kompanija iz Amerike čiji su predstavnici prisutni u Srbiji i koji će u narednim danima imati sastanke sa srpskim privrednicima.

"Naše partnerstvo pomaže da se zapošljavaju ljudi kako u Americi tako i u Srbiji i to je vin-vin situacija", kazao je Skat.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je na skupu da je ulaganje u ovaj sektor u Srbiji veoma značajan i da su očekivane i neophodne investicije oko 14 milijardi dolara.

On je objasnio da će se proces ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji intenzivno nastaviti u narednom periodu i to pre svega u sektorima upravljanja otpadom i u sektoru energetske efikasnosti.

"Svako ko dođe u Srbiju, investira i u ceo region. Srbija svojom politikom i ekonomskom politikom koju vodi, otvara vrata u čitavom okruženju", naglasio je Trivan.

On je dodao da će se investiranjem u ovu oblast otvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta.

Trade Winds je najveća godišnja trgovinska misija vlade SAD koja ima za cilj da kompanije iz SAD upozna sa potencijalnom saradnjom sa drugim tržištima.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva