:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2017   12:05

0

180

Čadež i Rama: Srpski i albanski privrednici žele jaču saradnju

Državne institucije, uz angažovanje poslovnih asocijacija, rade na otklanjanju prepreka za uspešnije međusobno poslovanje, a značajnu podršku privrednicima dve zemlje za što bolje korišćenje potencijala i povezivanje sa potencijalnim partnerima pruža mešovita Trgovinsko-industrija komora Albanija-Srbija, osnovana u novembru nakon oktobarskog poslovnog foruma u Nišu, rečeno je na sastanku.

Rama i Čadež su posebno istakli značaj realizacije infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata u sklopu Berlinskog procesa i nove, veće mogućnosti koje bi privrednicima regiona otvorile čvršće regionalne integracije zapadno-balkanskih ekonomija, navodi se u saopštenju PKS.

Čadež u Tirani i Draču boravi sa srpskim kompanijama Lili drogerije i "Mlekara Šabac", koje uz posredovanje PKS, razgovaraju sa albanskim firmama Agna Grupa, Ferra&Co, PM Office i BALFIN Group, o mogućnostima uspostavljanja saradnje i širenja poslovanja na albanskom tržištu.

Predstavnici srpskih preduzeća bili su u prilici da se upoznaju sa albanskim premijerom i da njegovim saradnicima predstave svoje poslovne planove.

Kompanija Lili drogerije, koja zapošljava 3.500 radnika, ima 270 prodavnica u Srbiji i Bugarskoj i većinu svojih artikala proizvodi u zemlji, u pregovorima je za proširenje poslovanja na albansko tržište otvaranjem lanca svojih objekata.

"Mlekara Šabac", svojom proizvodnjom iz Srbije, osim srpskog i tržišta zemalja regiona, pokriva više od 20 odsto celog ruskog tržišta belog sira i trenutno pregovara o kupovini mlekare u Rusiji. Šabačka mlekara je, ujedno, dobar primer kompanije koja je posle promene vlasnika, izašla iz stečaja, uspešno se oporavila, osvaja nova tržišta i planira nove investicione projekte.

Srpska privredna delegacija, koju predvodi Marko Čadež, u Tirani razgovara i sa Ines Mucostepom, predsednicom Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije i Nikolinom Jakom, predsednikom Privredne komore Tirane.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva