:

:

TV Most

Foto: Tanjug, screenshot

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

108

Čadež i Mejer: Ulažite u Srbiju, nalazite partnere

Čadež je u obraćanju na Forumu, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da Srbija danas ima duplo više nemačkih preduzeća i angažovanih radnika nego pre četiri godine, da napreduje stalno na Svetskoj duing biznis listi, beleži sve veći izvoz...
To nisu apstraktni procesi, već je to proces koji je započeo teškim  odlukama pre pet godina i sada se ubiraju rezultati, naglasio je on.
Kako je rekao, na Forumu učestvuju preduzeća koja će govoriti o svojim iskustvima, a biće i preduzeća iz Srbije koja su investirala u SRV i imaju dobra partnerstva i poslove.
"Pozvaćemo vas da u Srbiji ne samo investirate već i da ujedno tražite sebi partnere i dobavljače", rekao je Čadež.
Naveo je i da je PKS organizovala već do sada niz susreta naručioca i dobavljača i gde je ostvarena veoma dobra saradnja.
On je ukazao da je Srbija jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je donela zakon o dualnom obrazovanju i da je u pilot projektu učestvovalo 200 preduzeća, a da je sada ta brojka oko 420 preduzeća.
Treba pitati Henkel, Boš, Simens...kako posluju u Srbiji, rekao je on i naveo da oni ne dolaze u Srbiji samo zbog lepota zemlje, već zato što u Srbiji zarađuju novac.
Mejer je kazao da je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića saznao da je pokrajina Severna Rajna na drugom mestu u Nemačkoj po trgovinskoj razmeni sa Srbijom i da ga to raduje, ali i da će raditi na tome da poboljšaju razmenu i dođu "na prvo mesto".
Promet sa Srbijom, kaže predsednik privredne komore te pokrajine, u izuzetnom je rastu u poslednjih pet godina.
On je naveo i da je od predsednika Vučića saznao da od Nemačke zavisi 47.000 radnih mesta u Srbiji, od čega je veliki broj upravo iz regije Severna Rajna-Vestfalija.
Mejer je pohvalio dualni sistem obrazovanja koji je u Srbiji ponovo uveden.
"Bitno je da su srpska preduzeća počela da posluju u skladu sa dualnim sistemom. Važno je da osim inženjera imamo i radnike sa srednjim stručnim obrazovanjem", poručio je predsednik komore.
Kako je rekao, to je vrlo bitno i za nemačka preduzeća koja investiraju u Srbiji.
"Mi imamo jednu grešku koju činimo, a to je da iz najbolje namere šaljemo svi decu na univerzitete. Ali, mnogi zaboravljaju da u privredi, i uopšte zanatima, ima preko 160 profesija i da ljudi koji se obrazuju u njima imaju manji rizik da postanu nezaposleni, a često i zarađuju više od onih koji su fakultetski obrazovani", objasnio je Mejer i poručio preduzećima, a i svim ljudima u Srbiji, da "ne prave istu grešku".
Istakavši da je Srbija ne samo bitna lokacija za investicije, već i važno tržište za dobavljače, Mejer je podsetio da je, baš iz tog razloga, 2016. godine održana konferencija dobavljača Zapadni Balkan, gde je učestvovalo nekoliko stotina preduzetnika.
Pokrajinski ministar privrede Andreas Pinkvart rekao je da je velika čast što je srpska delegacija došla u posetu nemačkoj pokrajini Severna Rajna, ali i da se raduje što Srbija i Nemačka dele evropske vrednosti i rade na boljoj budućnosti.
Pinkvart je predsedniku Vučiću poručio da je postupio kao preduzetnik, jer je došao da traži šansu i sklopi kontakte sa kompanijama koje će eventualno investirati u Srbiji.
Upravo iz tog razloga, nemački ministar kaže da su pojedini preduzetnici već doneli odluku da posluju u Srbiji, pa poručio srpskom predsedniku da je to najbolje što može da "odnese u Srbiju".
To će, istakao je, doprineti tome da druge države i kompanije vide da je Srbija ozbiljna zemlja za investiranje, pa da slede istim primerom.
Ministar je rekao i da je predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu rekao da bi bilo dobro da uspostave saradnju u oblasti logistike.
Pohvalio je saradnju koju Dortmund i Novi Sad imaju u oblasti IT-a, jer je i to jedna od najvažnijih oblasti u obe zemlje.
U planu je, dodaje, i saradnja u oblasti razmene radnika koji bi razmenjivali iskustva sa nemačkim radnicima, kao i studentske razmene.
Rast BDP ove godine između 3,8 i 4 odsto
Vučić je izjavio da su naše procene da će Srbija ove godine imati rast između 3,8 i četiri  odsto.
Kako je rekao, treću godinu za redom Srbija ima suficit, a imaće ga i sledeće godine, a javni dug zemlje bi mogao da ide i ispod 50 odsto pre kraja ove godine.
Naveo je da je rast u prvom kvartalu ove godine bio 4,5 odsto i da računamo da ove i sledeće godine imamo, prosečno, rast BDP iznad četiri odsto.
Ocenio je da brojke objektivno govore rezultatima koji su postignuti i podsetio da je Srbija ušla u program sa MMF i izašla iz njega kao "zvezda đak" i jedna od najuspešnijih nacija, neko ko je sve prošao sa najvišim ocenama.
Uz to, dodao je, kada se još neke stvari urade računamo da će Srbija biti među prvih 25 zemalja na Svetskoj biznis duing listi.
Vučić je rekao da imamo dobre zakone za subvencije i u tom smislu naveo i da je srećan što je i danas na forumu u Diseldorfu video puno naših prijatelja iz Nemačke.
Dodao je da je veliki broj nemačkih firmi investirao u Srbiji, da se ovih dana otvaraju novi pogoni i počinju izgradnje novih fabrika. 

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva