:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 04, 2018   18:27

0

167

Čadež: Han podržao predlog Evrokomora i KIF-a

Predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora KIF-a Marko Čadež rekao je da bi se "kroz dijalog blagovremeno markirali problemi s kojima se privrednici suočavaju i uz podršku EU brže otklanjale prepreke za poslovanje i investiranje u regionu". 
"Sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da  privreda regiona napredak u prihvatanju evropskih standarda, oseti i pre zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima", rekao je Čadež nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana. Dodao je da je "ideja da se, kada se uskladi neki set propisa, deo toga odmah primenjuje i već sada olakša trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i država postane članica EU".
Ministri evropskih zemalja i šest zapadnobalkanskih ekonomija učesnica Berlinskog procesa odali su, po rečima Čadeža, priznanje zajedničkoj regionalnog privrednoj komori, osnovanoj jula prošle godine na samitu u Trstu za doprinos jačanju regionalne saradnje i sprovođenju plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora. 
Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su, prema rečima Čadeža, "napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u medjusobnom poslovanju i stvaranje podsticajnijeg okruženja za privlačenje stranih ulaganja". 
Posebno su, kako se navodi, pozdravili lansiranje onlajn investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju, rekao je Čadež.
Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici, kako se navodi, dele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta, povećanje izvoza, privlačenje investicija i smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.
"Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih veština i dualnog obrazovanja, kao i podršku privatnom sektoru, posebno malim i srednjim preduzećima", rekao je Čadež.
Dodao je da je prioritet i podrška, posebno mladim i inovativnim firmama, obezbedjivanjem više novca pod povoljnijim uslovima za finansiranje rasta i razvoja.
Da bi se malim i srednjim preduzećima obezbedio bolji pristup finansijama, saglasni su učesnici bečkog skupa, važno je da se uz prilagođavanje bankarske ponude potrebama i specifičnostima ovog sektora, obezbedi pravni okvir za razvoj alternativnih, nebankarskih vidova finansiranja, navodi se u saopštenju PKS.
Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da u naredne dve godine obezbedi 150 miliona evra garancija medjunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će  finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu.
"Da bi mala i srednja preduzeća efikasnije koristila sredstva iz dostupnih evropskih i državnih fondova i novih, alternativnih  izvora, neophodno je bolje informisanje i razvoj lokalnih sistema poslovne podrške privrednicima u čemu posebnu ulogu imaju privredne komore", rekao je Čadež.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva