:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 09, 2015   12:05

0

117

Čadež:Izvoz je ključ za oporavak srpske ekonomije

Izvoz srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u prošloj godini povećan je u odnosu na 2013. za rekordnih 66,7 odsto - na 307 miliona dolara, a tome su doprinele i aktivnosti PKS, rekao je Čadež na nacionalnom štandu srpske privrede na sajmu "Prodexpo".

Na ovoj međunarodnoj sajamskoj manifestaciji u Moskvi predstavljena je 41 srpska kompanija iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, čiji je nastup organizovala PKS.

"Organizovani nastup srpskih kompanija na sajmu "Prodekspo" u sklopu je aktivnosti PKS na internacionalizaciji i predstavljanju izvoznih potencijala srpske privrede na tradicionalnim tržištima, kao što su rusko i tržište EU, ali i na novim destinacijama", ocenio je Čadež.

Ovaj vid podrške PKS i države, kako je napomenuo, posebno je važan malim i srednjim preduzećima.

U avgustu 2014. u PKS je formiran Koordinacioni centar za podršku izvoznicima prehrambenih proizvoda u Rusiju sa ciljem kvalitetnog nastupa srpskih kompanija i povećanja izvoza na tom tržištu, ukazao je predsednik asocijacije srpskih privrednika.

Nacionalni štand Srbije posetili su i ambasador Srbije u Moskvi, Slavenko Terzić, menadžeri i distributeri ruskih trgovinskih lanaca i predstavnici resornih ruskih institucija, između ostalih, Ministarstva poljoprivrede i Agencije za bezbednost hrane.

Nastup firmi iz Srbije organizovala je PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (84, SIEPA), navedeno je u saopštenju PKS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva