:

:

TV Most

clock

April 03, 2017   12:05

0

117

Bušati: Nema "tiranske platforme", Albanija je prijatelj

Ditmir Bušati je u intervjuu za portal Euroaktiva negirao da postoji "tiranska platforma", već je rekao da postoji dokument, koji su potpisale četiri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji.

Prema njegovim rečima, četiri parlamentarne albanske partije u Makedoniji su podržale taj dokument koji predviđa jedinstvenu Makedoniju, bolje međuetničke odnose u duhu Ohridskog sporazuma, zatim sprovođenje Sporazuma iz Pržina, kao i deblokadu evroatlantskog puta Makedonije i normalizaciju odnosa sa Grčkom i Bugarskom, Albanijom i Prištinom.

Napomenuo je da jednu trećinu ukupnog stanovništva u Makedoniji čine Albanci, koji su orijentisani proevropski i pronatovski, te dodao da će Makedoniji verovatno biti teško da nađe prijatelja poput Makedonije.

Upitan u vezi sa primedbama da uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog u Makedoniji znači federalizaciju zemlje, ministar spoljnih poslova Albanije upućuje na Ohridski sporazum od pre 16 godina.

"Ne znam kako albanski kao službeni jezik može imati veze sa federalizacijom zemlje. Ali, ako govorimo o Ohridskom sporazumu, kao izvoru sukoba između Makedonaca i Albanaca u Makedoniji, jasno je da je sprovođenje tog sporazuma na veoma niskom niovu", rekao je Bušati.

Istakao je da postoji određeni prezir predstavnika koalicije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, prema albanskom narodu u Makedoniji.

Gruevski i drugi makedonski političari, tvrdi Bušati, gledaju na Albance u Makedoniji kao na sezonske radnike i nema, kaže, ozbiljnih napora da se osigura etnička harmonija.

"Tokom poslednjih pet-šest godina makedonsko društvo je više podeljeno po etničkoj osnovi", rekao je ministar spoljnih poslova Albanije izrazivši uverenje da će uključivanje "albanske platforme" u Ustav biti pozitivan korak i za Makedonce i za Albance.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva